2014-04-28 15:56:51• hírek • MTI

Egy üveg whiskyért és 3000 lej csúszópénz miatt került börtönbe egy képviselő

Egy üveg whiskyért és háromezer lej csúszópénz követeléséért egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen hétfőn a legfelső bíróság Gheorghe Coman parlamenti képviselőt, a kormánykoalícióban részt vevő Konzervatív Párt (PC) tagját.

A jogerős ítéletet rekordgyorsasággal, alig fél évvel a tettenérés után hozta meg a bíróság, miután a képviselő beismerő vallomást tett, s ez lehetővé tette az egyszerűsített eljárást. A bíróság hétfőn elutasította a korrupcióellenes ügyészség (DNA) súlyosbítást kérő fellebbezését.

A populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) jelöltjeként mandátumot szerzett, majd a kormányoldalra átült Coman egy pártrendezvény költségét akarta az egyik politikai alapon kinevezett intézményvezetővel kifizettetni, majd amikor az illető feljelentése nyomán az ügyészek tetten érték, elmenekült: a DNA-nak órákkal később, egy másik megyében sikerült őt elfognia.

A DNA eddig mintegy 30 törvényhozó ellen indított eljárást, de sok esetben az érintett politikusokat társaik "megvédték", azaz nem járultak hozzá letartóztatásukhoz, vagy - kormánytagok esetén - a bűnvádi eljárás lefolytatásához. Coman ebben a vonatkozásban is kivételnek számít: előzetes letartóztatásba helyezése elé a képviselőház sem gördített akadályt.

Hétfőn egy másik korrupcióval gyanúsított képviselő ügyében az előzetes letartóztatás ellen foglalt állást a képviselőház jogi bizottsága. Florin Popescut, a Traian Basescu államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselőjét azzal gyanúsítja a DNA, hogy a 2012-es választási kampány idején 60 ezer grillcsirkét kapott egy üzletembertől, akinek előnyös állami szerződéseket ígért.

A csirkék a választók megvesztegetését szolgálták. Az nem derült ki, elfogyasztotta-e valaki a szárnyasokat, de Popescu, aki a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) színeiben szerzett mandátumot, azt állítja, alaptalanul gyanúsítják. Rámutatott: az őt feljelentő cég ellen most az adóhatóság vizsgálódik, s ha valóban latba vetette volna befolyását, "valószínűleg nem jutottak volna ebbe a helyzetbe".

Traian Basescu államfő rendszeresen bírálja a parlamentet, amiért "bújtatja" az igazságszolgáltatás elől a korrupcióval gyanúsított politikusokat. Az ilyen eseteket az Európai Bizottság is nehezményezte az évente két alkalommal publikált igazságügyi országjelentéseiben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: