2009-04-02 01:25:41• hírek • Szatmar.ro

Egy újabb lépés, két irányba

Magyarország győzelmével tovább álmodhat, Románia vereségével felébredhet.

Ellenkező előjelekkel várta a magyar és a román labdarúgó válogatott a szerdai világbajnoki selejtezőket. Míg Magyarország egy albániai győzelem után bizakodva várhatta Málta legjobbjait, addig Románia az utolsó szalmaszálért utazott Ausztriába.

Erwin Koeman változtatott néhány poszton a szombati meccshez képest (eltiltás miatt hiányzott

Babos és Dárdai, visszatérhetett viszont Juhász és Dzsudzsák), ám Gera Zoltán ismét kimaradt a kezdőből. A holland mester döntését csak részben igazolta az első félidő, mert bár Hajnal pazar szabadrúgásgóljával a magyar csapat megszerezte a vezetést, de a szünet előtti utolsó perceket leszámítva nem tudta kellő nyomás alatt tartani a vendégeket. Tegyük azonban gyorsan hozzá, hogy Málta nevéhez mindössze egy veszélyesebb lövés kötődik.

 

A szünetben a holland ismét merészet húzott és ismét igaza lett: a gólszerző helyett behozta Gerát. Bár a játékrész első nagy helyzetét Muscat révén a szigetországiak jegyezték (Fülöp nagyot védett), a Fulham újonnan beállt játékosa rögtön válaszolt is, fejesét Haber hárította remek mozdulattal. Ezt követően felpörgött a magyar válogatott, sorra dolgoztatták a Sheffield United cserekapusát (Torghelle, Dzsudzsák, Bodnár, Huszti-utóbbi a kapufát is eltalálta), ám gól újabb gól sokáig nem született. A 35.800 néző azonban nem várt hiába, az utolsó negyed órában kétszer is zörgött a vendégek hálója és mindkétszer Huszti volt a feladó: előbb Gera fejese vágódott a felső lécről a gólvonal mögé, majd a hosszabbításban Juhász volt eredményes.

A magyar válogatott hat forduló után Dániával holtversenyben a csoport élén található, és bár az igazán nehéz meccsek ősszel következnek, a csapat teljesítette az elvárhatót és talán kezdhet kicsit álmodozni a dél-afrikai kora nyárról.

A magyar csapat háromszor örülhetett Málta ellen

Nem teheti meg mindezt Románia (bár ha ironikusok akarunk lenni, akkor ők már csak álmodozhatnak) és ez nagyjából már szombaton a Szerbia elleni hazai vereség után eldőlt. Victor Piturca legényei az utolsó szalmaszálért utaztak Ausztriába, ám szinte lemásolták a szombati teljesítményüket. Az előző meccs kezdőjéhez képest visszatért az eltiltását letöltő Goian, kimaradt viszont Codrea és Costea valamint a sérült Mutu, őket Tanase és Nicolita illetve Bucur pótolta.

Ennek ellenére a nézőnek rögtön az elején deja-vü-je támadt: ugyanaz az elkeseredett, ösztönszerű rohanás az ellenfél kapuja felé, a tervszerűség és a taktikai fegyelem legapróbb jele nélkül. És bár ezúttal Románia szerezte az első találatot, a szünetre mégis az osztrákok vonultak előnnyel. A 23. percben Gspurning kapus ütött ki Tanase elé egy hosszú indítást, az Arges tehetsége pedig szépen emelte át rajta a labdát, amely a hálóban kötött ki. Alig egy perccel később azonban ismét döntetlen volt, mivel Rat és Radoi egymást zavarták, Hoffer pedig bevágta az elé kerülő labdát. Egy perccel a szünet előtt pedig a történtek megismétlődtek, azzal a különbséggel, hogy ezúttal Radoi és Tamas hozták össze a Rapid Wien csatárának a gólt.

A második félidőben a hazaiak Scharner révén mindössze egyszer veszélyeztettek, ám a tizenhatosuk előtt felhúzott kettős védővonaluk állta sarat. Pedig látszott, a védelmük tapasztalatlan, kapusuk bizonytalan, mégis, az adódó lehetőségek ellenére sem Marica, sem Tamas, sem Niculae nem tudott betalálni a görög Xanthiban légióskodó Gspurning kapujába.

A találkozó után talán két megválaszolandó kérdés marad: egyrészt, megéli-e Piturca a következő meccset a válogatott kispadján, illetve, hogy el tud-e kerülni Románia a csoport utolsó előtti helyéről a hátralévő öt meccsen.

Magyarország-Málta 3-0
Magyarország: Fülöp Márton - Bodnár László, Vanczák Vilmos, Juhász Roland, Bodor Boldizsár - Szélesi Zoltán., Hajnal Tamás (Gera Zoltán 45.), Halmosi Péter (Tóth Balázs 93.), Huszti Szabolcs, Dzsudzsák Balázs (Vadócz Krisztián 79.) - Torghelle Sándor
Málta: Justin Haber -Andrei Agius, Shaun Bajada, Jonathan Caruana, Alex Muscat - Gilbert Agius, Roderick Briffa (Ryan Fenech 85.), Andrew Cohen, Daniel Bogdanovic (Etienne Barbara 89.) - Michael Mifsud, André Schembri (Terence Scerri 45.)
gólok: Hajnal (7.), Gera (80.), Juhász (94.)

Ausztria - Románia 2-1
Ausztria: Gspurring - Ortlechner, Pogatetz, Prödl, Schiemer - Beichter (Holzl 78.), Scharner, Pehlivan, - Arnautovics (Ümit Korkmaz 69.), Hoffer (Okotie 54.), Meierhoffer,
Románia: Lononţ, - Contra, Tamaş, Goian, Raţ - Nicoliţa (Maximilian Nicu 84.), Rădoi (Dorel Stoica 46.), Cociş, Tănase - Marica, Bucur (Marius Niculae 67.)
Gól: Hoffer (25., 44.), illetve Tănase (24.)

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: