2019-03-28 04:59:25• hírek • Blikk.hu

Egy szőnyegbe tekerve verték össze Tvrtkót - egy nő mentette meg

Járt Csernobilban, lepratelepen és hurrikán által elpusztított országokban, mégsem ezen alkalmakkor volt a legközelebb a halálhoz Vujity Tvrtko.

Az ATV műsorvezetője egy húsz évvel ezelőtti történetet osztott meg a Facebook-oldalán, ahol arról mesélt, miként verték meg a szerb hatóság emberei úgy, hogy hetekig lábadozott utána. Ám a riporter szerint nem ez a legfontosabb ebben, hanem egy asszony és a férje, akik a saját épségüket kockáztatva engedték meg, hogy ő és az operatőre náluk aludjon. 

 

– A NATO 1999. márciusában bombázni kezdte Szerbiát, nem sokkal azután, hogy Magyarország is csatlakozott a szervezethez. Emiatt Szlobodan Milosevics akkori szerb diktátor minden „nyugati” újságírót kitiltott, 24 órát kaptunk, hogy elhagyjuk az országot – kezdett bele Tvrtko, aki akkor a TV2-nek arról forgatott, hogyan rángatják bele a vajdasági magyar fiatalokat a Koszovóért folyó háborúba. 

 

– Addig egy helyi újságíró, Gordán Klára és férje otthonában laktam, de nem akartam őket veszélyeztetni, így el akartam jönni, hogy majd valahol megbújok. Nem engedték, pedig emiatt komoly veszélybe kerültek, hiszen egy tiltó rendelet ellenére bújtattak. Zolit, a férjet kétszer vitték el a rendőrök kihallgatni – emlékezett vissza Tvrtko, akit végül pár nappal az ultimátum után a határon elkaptak, majd egy szőnyegbe tekerve annyira megvertek, hogy kórházba került. Klárával a hazatérte után is tartották a kapcsolatot, de sosem találkoztak, egészen az események húszéves évfordulójáig.

 

Most viszont elhívta a Túl minden határon estjére Budapestre, és telt ház előtt köszönte meg neki, amit akkor tett. 

 

– Nekem az ilyen történetekért fontosak a hétköznapi hősök, mert ha Klára akkor nem segít, lehet, hogy tragédiába torkollik a történetünk.

 

Hasonlóan érdekes sztársztorikért látogassa meg a Blikk.hu oldalt

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: