2018-06-18 10:29:45• hírek • MTI

Egy szívós baktérium segíthet levegőt venni a Marson

Egy nemzetközi kutatócsoport felfedezett egy olyan baktériumot, amely képes létezni alacsony fényviszonyok és rideg körülmények között. Ez a sajátossága hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőbeli Mars-kutatók levegőt tudjanak venni a vörös bolygón.

A Földön több mint két és fél milliárd éve jelen lévő Chroococcidiopsis nevű cianobaktérium fotoszintézisének folyamata lehet a kulcs az oxigéntermeléshez más bolygókon – vélik a kutatók. Miközben a normális baktérium a napfényt használja ahhoz, hogy vízből oxigént termeljen, ez a cianobaktérium ugyanezt a fotoszintézist képes elvégezni olyan gyenge fényviszonyok között, amelyek a Marson is uralkodnak.


A kutatócsoportban részt vevő Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósai közölték, remélik, hogy a baktérium működésének megértése segíthet abban, hogy oxigént termeljenek, és élettereket hozzanak létre más bolygókon.


Elmars Krauszt, az egyetem kutatója szerint ez a feltevés már-már sci-fibe illő, de az űrkutatási hivatalok és magánvállalatok szerte a világon megpróbálják ezt a törekvést megvalósítani a nem oly távoli jövőben. A szakemberek azért fűznek reményeket ezekhez a kutatásokhoz, mert a Föld oxidatív légkörét a cianobaktréiumok hozták létre.


Amikor a fény alacsony szintű és amikor csak vörös fény létezik, akkor egy teljesen más képességű fotoszintetikus gépezet kapcsolódik be. Ezek az organizmusok a fotoszintézist elméletileg munkára fogják levegő létrehozására, amelyet az ember belélegezhet a Marson – magyarázta a kutató.A cianobaktériumok voltak az első oxigéntermelő fotoszintézist folytató élőlények. A földtörténet során jelentős szerepet töltöttek be a légkör oxigénnel való dúsításában. A Föld eredeti légkörét – amelyben nem volt jelen az oxigén – ezek az élőlények alakították át oxidatív légkörré mintegy kétmilliárd évvel ezelőtt.


A cianobaktériumok bizonyos fajtáit megtalálták rideg körülmények között, például az Antarktiszon vagy a Mojave-sivatagban, az Egyesült Államokban. Sőt a világűrben a Nemzetközi Űrállomás kísérleteit is túlélték.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: