2019-08-09 11:12:16• hírek • Bede Emőke

Egy szatmári lépcsőházban verte össze feleségét a szamosborhídi férfi

Két, feleségét verbálisan és fizikálisan bántalmazó férfi ellen is fel kellett lépnie a rendőrségnek a csütörtöki nap folyamán – tájékoztatta híroldalunkat a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség sajtóosztálya.

Az első esetben egy 40 éves szamosborhídi férfi egy szatmári tömbház lépcsőházában esett neki a nőnek, akit olyan súlyosan bántalmazott, hogy végül a sürgősségi osztályra is be kellett szállítani. Mivel az intézkedő rendőrök úgy ítélték meg, hogy a férfi magaviselete által veszélyezteti a nő testi-lelki épségét, úgy döntöttek, ideiglenes távoltartási végzést állítanak ki ellene. Ennek értelmében a férj legalább 5 napig nem mehet a nő közelébe, illetve minimum 50 méteres távolságot kell tartania. Az ügyben családon belüli erőszak miatt indítottak eljárást, és az aktacsomót már továbbították az az ügyészségre.


A második esetben a rendőrséget maga a bántalmazott nő riasztotta, ki a segélykérésben elmondta, férje nem csak keresetlen szavakkal illette, de bizony többször is megütötte. Az intézkedő rendőrség a 33 éves szatmári nő férje ellen is ideiglenes távoltartási végzést állítottak ki.


Az ideiglenes távoltartási végzés

Az 5 napig érvényes távoltartási végzést a rendőr abban az esetben állíthatja ki, ha úgy véli, hogy a család bármelyik tagjának személyi szabadságát vagy testi-lelki épségét veszélyezteti a vele egy háztartásban élő másik személy. Ilyenkor egy 21 kérdésből álló kérdőívet alapul véve feltérképezik a helyzetet, majd az eredményeket kiértékelve, a törvény adta keretek között dönthetnek arról, miként orvosolják azonnal a helyzetet.


A végzés kiállításához nincs szükség bírósági beleegyezésre, azonban a rendőrnek kötelessége az ügyet 24 órán belül továbbítani az területileg illetékes ügyészségre is. Az említett állami szervnek a törvény értelmében 48 órája van arra, hogy döntsön: ha indokoltnak tartja az intézkedést, akár meg is hosszabbíthatja a végzés érvényességét, viszont ha úgy ítéli, a családtagok nincsenek veszélyben, semmissé is teheti azt. Természetesen az ügyészség döntését meg is lehet fellebbezni, erre az agresszornak maximum 48 órája van. A döntéstől függetlenül az ügyésznek mindenképp tájékoztatnia kell az eredményről az esetben eljáró rendőrséget is. A végzés mellett értelemszerűen bűnügyi eljárást is indíthatnak az elkövető ellen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: