2009-10-29 18:34:04• hírek • Gozner Gertrud

Egy polihisztor művész tárlata

A Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, valamint a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesület szervezésében október 29-én került sor az Alkotóház Galériában George Dan festőművész kiállításának a megnyitójára.

Amint Felician Pop, a központ igazgatója viccesen megjegyezte, az Alkotóház jó vásárt csinált a festőművésszel, akinek munkái önmagukért beszélnek. A nagyközönség főleg Szatmárudvariból ismerheti a műveit, ugyanis ő festette a helyi ortodox templom freskóit. Gergely Csaba, az Alkotóház elnöke polihisztor művészként jellemezte George Dant. Az alkotó szinte minden területén a festőművészetnek otthonosan mozog, úgy mint a szén, a grafika, a pasztell, a tempera és az olaj. Ugyanakkor ő az egyik legismertebb ikonfestő - fejtette ki az Alkotóház elnöke.

George Dan dél-romániai származására utalnak az általa használt pasztell árnyalatok, amelyek Grigorescu festményeinek színeivel vannak rokonságban - magyarázta Gergely. Az Alkotóház elnökétől azt is megtudtuk, hogy a tájképek mellett a művész portrékat is szívesen fest, amelyben nem a fényképszerű ábrázolás, hanem a lelki világ megjelenítésére törekszik.

George Dan az Ilfov megyei Corbeancan született 1957-ben, és a szatmári népművészeti iskolában végzett Ion Popdan professzor osztályában. 1981-től vesz részt kiállításokon és alkotótáborokban. 1981-ben először a szatmári Történelmi Múzeumban állít ki, 1989-ben a szatmári Északi Színházban. 1992-ben a Dacia szállóban nyílik pasztellkiállítása, 1994-ben a szatmárudvari, 1997-ben a muzsdaji ortodox templom freskóját készíti el. 2003-ban fára készített ikonokat állít ki. Művei a világ minden részén megtalálhatók magángyűjteményekben a világ minden részén, úgy mint Franciaország, Németország, Kanada, Hollandia és az Egyesült Államok.


Felician Pop, George Dan és Gergely Csaba a megnyitón.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: