2016-01-28 17:37:43• hírek • Szatmár.ro

Egy órás vitát hozott az iskolaköltöztetés ügye

Bukott a tervezet, mely szerint újabb épületbe költözött volna az ortodox és a művészeti líceum.

A csütörtöki tanácsülésen közel egy órán keresztül folyt a vita az egyik határozati pontot illetően. Ennek a lényege az volt, hogy az egyre több diákot oktató Nicolae Steinhart Ortodox Teológiai Líceum az egykori 5-ös számú Általános Iskola épületébe költözött volna, a folyamatos helyhiánnyal küzdő Aurel Popp Zene és Képzőművészeti Líceum pedig a Kölcsey Ferenc Főgimnázium udvarán található egykori Unio iskola épületében vett volna birtokba a következő tanév kezdetétől termeket.

A vita abból adódott, hogy Kiss József RMDSZ-es városi tanácsos és református lelkész a tervezet megszavazásának az elhalasztását kérte, hogy a polgármesteri hivatal még egyeztethessen az egyházzal a Wolfenbüttel utcában található épület ügyében. A sokak által Wesselényi iskolaként emlegetett épület szomszédságában szinte minden irányból a református egyház tulajdonát képezik az ingatlanok, emiatt érezték elvárhatónak az egyeztetés megszervezését. Kiss hangsúlyozta, nem az ortodox líceum költöztetése ellen vannak, a halasztást inkább az egyeztetés megejtése miatt kérik.

Magyar Lóránd frakcióvezető a polgármesteri hivatalon belüli fejetlenségre hívta fel a figyelmet, hiszen az elmúlt években több verzió is napvilágot látott az épület felhasználása kapcsán - a BBTE szatmári kihelyezett tagozatának az odaköltöztetéséről is szó volt már, amelyik verzió minden félnek tetszett, csak épp nem lett belőle semmi.

Az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum költöztetése kapcsán az RMDSZ-frakció azzal kapcsolatban vetette fel aggályait, hogy az iskola már így is három épületben működik, a tanítás megszervezésében nem lenne hasznos, hogy még egy épületet használjanak. Emellett pedig vannak más, növekvő létszámú iskolák, így elképzelhető, hogy azoknak is szükségük lenne az épületre.

Pop Cristian, az oktatási intézmény igazgatója elmondta: főleg alkotóműhelyeket rendeznének be az egykori Unio iskola épületében, hiszen főleg emiatt küzdenek helyhiánnyal. Most 56 terem áll a rendelkezésükre, az optimális működéshez azonban 97-re lenne szükség, hogy a diákoknak ne kelljen két váltásban iskolába járniuk.

Szőcs Péter tanácsos, kihasználva az igazgató jelenlétét szóvá tette, hogy ugyan az iskola felügyelő-bizottságának a tagja, egyszer sem hívták meg egyetlen gyűlésre sem - le is mondott a vezető tanácsban betöltött szerepéről.

Marcela Papici Alde-párti tanácsos, illetve Radu Roca alpolgármester fontosnak nevezték a tervezet megszavazását, hogy a két épület eredeti rendeltetésének megfelelően mielőbb oktatási intézményként térhessen vissza.

Főleg a Wesselényi-iskola és az ortodox líceum esetében volt érezhető a feszültség, Adrian Albu gyűlésvezető rövid egyeztetésre el is hagyta a tanácstermet Ioan Pop PSD-s és Magyar Lóránd RMDSZ-es tanácsossal.

A tanácsosok előbb elutasították Kiss József halasztási indítványát, így következett a tervezet megszavazása. Ennek a határozattervezet bukása lett a vége, hiszen az ellenszavazatokkal és tartózkodásokkal nem jött össze az elfogadáshoz szükséges kétharmados többség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: