2011-02-08 11:09:54• hírek • Balog Anita

Egy órás várakozás a határátkelőhelyeken

Megszoktuk már, hogy az EU-s határátkelőhelyeken néhány perc alatt átjutunk, most azonban az átkelés néhol akár egy órát is igénybe vehet. Hétfő este óta, "felsőbb utasításra" mindenkit név szerint ellenőriznek és adatbázisba vezetnek a román határőrök.

Hétfő este óta nehézkes az átkelés a Magyarország felé vezető határátkelőhelyeket, ugyanis a hirtelen jött parancsot követve a határőrök minden román állampolgárságú személyt nyilvántartásba vesznek. Mind a befelé jövők, mind az országot elhagyók bekerülnek az adatbázisba, amelynek célja a határon átnyúló illegális tevékenységet végző személyek kiszűrése - mondta el a Szatmár.ro-nak Lucuti Cristian, a Petei Határátkelőhely helyettes vezetője.

Kedd délelőtt negyven percet vagy akár egy órát is várni kellett az átkelésnél, hiszen az adatok bevitele időt vesz igénybe. Ráadásul a délelőtt folyamán az okmányok hitelességét ellenőrző szerkezetek sem működtek megbízhatóan, emiatt is nőtt a várakozási idő. Különösen az országot elhagyni szándékozók számára volt hosszabb a várakozás, ugyanis mint minden nap, most is ebben az irányban volt nagyobb a forgalom. Lucut szerint egy átlagos napon 500-700 személy lépi a határt Peténél.

Románia 2007-es EU-csatlakozása óta egyébként csak számszerűen mérték az átkelőforgalmat, most első alkalommal kerül sor arra, hogy név szerint monitorizálják az átkelőket. A nehézkes átjárás végét még nem látni, Lucuti szerint valószínűleg ezt is egy hirtelen jött paranccsal szüntetik majd meg.

A hétfő esti parancsot az azt kiadók nem magyarázták, így csak sejteni lehet, hogy összefüggésben állhat azon ellenőrzés-sorozattal, melynek során több, a csempészetben bűnrészességgel vádolt személyt tartóztattak le. Sokak szerint ezekkel az akciókkal próbálja Románia bizonyítani az EU-nak, hogy képes megőrizni a rendet és megszüntetni a csempészetet és kiszűrni az illegális bevándorlókat a határátkelőkön.


Várakozó autók a Pete-Csengersima határátkelőhelyen
Várakozó autók a Pete-Csengersima határátkelőhelyen


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: