2012-03-06 23:43:25• hírek • Kocsis Zoltán

Egy óráig tartott a csoda, ez kevés volt az Arsenalnak

A Deportivo la Coruna ellen 4-1-ről (2004-ben), a Liverpool elleni döntőben pedig 3-0-ról (2005) volt képes elbukni a Milan és az olaszok ezt a bravúrt majdnem összehozták kedd este az Arsenal otthonában is. A hétszeres győztes négy gólos előnye egy félidő alatt egy gólra csökkent a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek visszavágóján, a pazarul játszó angolok az utolsó negyed órára viszont teljesen elkészültek erejükkel. A másik meccsel a félidők hosszabbításában szerzett találatokkal a Benfica jutott tovább a Zenit ellenében.

Miután az első mérkőzésen a Milan ellentmondást nem tűrő játékkal 4-0-ra kiütötte az Arsenalt, vélhetően kevesen hittek az angolok továbbjutási esélyeiben. Az „ágyúsok" aztán egy szöglet után Laurent Koscelny fejesével már a hetedik percben elkezdtek faragni a hátrányukból. Az olaszok védelme ennél a jelenetnél is nagyot hibázott és ez a bizonytalanság jellemezte játékukat az egész első félidőben. A 26. percben Thiago Silva gyakorlatilag gólpasszt adott Tomas Rosickynek, majd a 42. percben Alexander Oxlade-Chamberlain verte meg Dzsamel Mezbahot, aki szabálytalankodott ellene, a bíró büntetőt ítélt, Robin van Persie pedig nem kegyelmezett.

Az Arsenal tehát alig egy félidő alatt ismét lőtávolon belülre került és az első félidőben csak ők voltak a pályán. Ha Christian Abbiati nem véd két hatalmasat van Persie lövéseinél, a szünetig ledolgozhatta volna hátrányát a hazai gárda. A Milan nem tudta megtartani a labdát, a védők többször is csúnyán elveszítették. Az olaszok semmi másra nem törekedtek, csak hogy lassítsák a játékot. Mégis, amennyiben a 45. percben Stephan El Shaarawy belövi hatalmas ziccerét, lélegzetvédelmi időt adott volna csapatának.

A meccs egyik kulcsmozzanata: Abbiati védi van Persie közeli lövését fotó: uefa.com

A második félidőben feljavult a Milan, az 58. percben azonban majdnem még nagyobb bajba került, ám Abbiati előbb bravúrral védett Gervinho lövésénél, majd megfogta van Persie közeli ismétlését is. Kevesen gondolták ekkor, hogy ez volt az Arsenal utolsó nagy helyzete. Mert az olaszok lassan átvették az irányítást, az első félidőben munka nélkül maradt Wojciech Szczęsny-nek pedig egyre több dolga akadt. A fiatal lengyel kapus kétszer Zlatan Ibrahimovics, egyszer pedig Shaarawy lövését védte. A legnagyobb ziccert azonban Antonio Nocerino hagyta ki, aki a 77. percben közelről Szczęsny ölébe pöckölte a labdát.

Ez volt a meccs utolsó helyzete, így a három félidőt jobban játszó, egyet viszont átalvó Milan az első meccs után vártnál nehezebben, de megérdemelten jutott tovább.

Komoly izgalmakat hozott az est másik meccse is Lisszabonban, ahol a Benfica 3-2-es vereség után fogadta a Zenit Szentpétervárt - amelyben Huszti Szabolcs végig a kispadon ült. Amint az várható volt, a hazaiak a támadásra, a vendégek viszont a védekezésre fektettek nagyobb hangsúlyt. Ennek megfelelően az első helyzet nem sokat váratott magára, a 15. percben Bruno Cesar megpattanó lövését Vjacseszlav Malafejev védte bravúrral. Többet birtokolták a labdát a portugálok, de jól zárt az orosz retesz, így kevés helyzet alakult ki - az egyik ilyen során Maxi Pereira lőtt kevéssel kapu mellé. A 43. percben Arthur kapus hozott szívbaj a Da Luz Stadion közönségére, amikor elcselezte magát, Roman Sirokov lövését viszont bravúrral védte. Amikor már mindenki a szünetre készült, az első félidő ráadásában a Benfica megszerezte a vezetést, miután egy kapu előtti kavarodásban Axel Witsel sarokkal passzolt Bruno Cesar elé, aki közelről nem hibázott.

Lazovics és Jardel párharca fotó: uefa.com

A második félidőben a Zenit futhatott az eredmény után, ám egyetlen komoly helyzetet sem tudott kialakítani. Megteremtették viszont a Benfica számára a kontrák lehetőségeit, a „sasok" pedig Oscar Cardozo és Jardel révén többször is bebiztosíthatták volna győzelmüket.

Ezt a játékrész ráadásában tették meg Nelson Oliveira révén, aminek köszönhetően a portugálok megérdemelten jutottak tovább egy ilyen szinten ritkán látható veszélytelen Zenit ellen.

Eredmények, visszavágó (összesített eredmény):

Arsenal - Milan 3-0 (3-4)
gólok: Koscelny (7.), Rosicky (26.), van Persie (42., 11-es)

Benfica - Zenit Szentpétervár 2-0 (4-3)
gól: Pereira (45.), Oliveira (93.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: