2018-12-20 06:34:13• hírek • Agerpres/Szatmár.ro

Egy óra alatt elfogyott a háztartási eszközök roncsprogramjára szánt büdzsé 40 százaléka

Egy óra alatt elfogyott a háztartási eszközök roncsprogramjára szánt költségvetés 40 százaléka - közölte Facebook-oldalán a környezetvédelmi minisztérium.

A háztartási eszközök idén először meghirdetett roncsprogramja keretében szerda déltől fogadják az igényléseket a Környezetvédelmi Alap (AFM) honlapján. A szaktárca szerint a program elindítását követő egy órában 7,4 millió lejre érkezett igénylés, ami a 20 millió lejes költségvetés mintegy 40 százalékát teszi ki. "Jelenleg percenként 100 igénylést regisztrál az AFM rendszere, és a számok egyik pillanatról a másikra változnak" - áll még a bejegyzésben.

A roncsautóprogram mintájára kidolgozott, országos szintű projekt lényege, hogy régi típusú háztartási eszközeit energiatakarékosakra cserélje a lakosság. A beszolgáltatott régi gépekért cserében utalványokat kapnak a programban részt vevők, amelyeket aztán új készülékek vásárlására fordíthatnak. A program keretében A++ és A+++ energiahatékonysági besorolású mosógépet, hűtőszekrényt, fagyasztószekrényt és -ládát, illetve légkondicionáló berendezést lehet vásárolni.

Az idei program költségvetése mintegy 20 millió lej, ami hozzávetőlegesen 60 ezer utalványra elegendő. Ezek értéke 200, 300 vagy 400 lej lehet. 

Jelentkezni a Környezetvédelmi Alap honlapján (www.afm.ro) lehet, és ugyanitt teszik majd közzé a jóváhagyott igénylések listáját. Egy személy több háztartási gép cseréjére is pályázhat, de csak egy utalványt igényelhet kategóriánként. Az egyedi kódszámmal ellátott utalvánnyal aztán a programban részt vevő kereskedelmi egységekhez fordulhat, és a régi háztartási eszközt az új átvételekor kell majd leadnia. "Nagyon fontos tudni, hogy ha nem adja le a használt gépet, nem juthat az új termék birtokába" - nyomatékosította Gavrilescu.

A programban részt vevő kereskedelmi egységek jegyzéke szintén megtalálható az AFM honlapján. Ezek között szerepel például az eMag, a Cora, a Carrefour, a Flanco, a Media Galaxy, az Electrolux, az Altex, az Auchan, a Beko és az Arctic is.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: