2010-06-23 13:31:18• hírek • Szatmar.ro

Egy önéletrajz elsődleges szempontjai

Az önéletrajz tulajdonképpen nem más, mint egy „útlevél" a megpályázott munka „országába".

Ennek értelmében nem mindegy, hogy milyen információkat tüntetünk fel benne. Az önéletrajz elsődleges célja a figyelemfelkeltés. Ezért ennek jól megszerkesztettnek, alaposnak és hitelesnek kell lennie. A legtöbb munkáltató azt szeretné, ha a jelentkezők önéletrajzaikat e-mailben juttassák el hozzájuk. Előnyben részesítik az időrendi sorrendben megírt önéletrajzokat. Ennek a jelenlegi állástól valamint az azt követő szakmai tapasztalatoktól, a legelső munkáig mindent magába kell foglalnia (melyet fordított időrendi sorrendben kell kitölteni), ezeknek kezdési és távozási időpontjával együtt.

Az önéletrajznak a személyes adatokon, tanulmányokon és tréningeken kívül, a munkatapasztalatot is magába kell foglalnia. A szakmai gyakorlatra vonatkozó adatokat a következőképpen ajánlott összeállítani. Kiemelt tapasztalatok: ebbe a kategóriába csak a megpályázott állásra vonatkozó szakmai tapasztalatokat és elért eredményeket célszerű felsorolni.

A következő lépés az eddigi munkahelyek felsorolása. A munkahelyeket mindig fordított sorrendben kell felsorolni. Ide a munkahelyek megnevezését, a munkák időtartamát, a munkáltató pontos nevét, címét esetleg telefonszámát ajánlott feltüntetni. Tehát az önéletrajz második részébe, az előző munkahelyekre vonatkozó fontosabb adatokat kell írni.

A jogosítványra, nyelvtudásra és számítógépes ismeretekre vonatkozó részleteket sem hanyagolhatjuk el. Ami az önéletrajz terjedelmét illeti, a munkáltatók többnyire az egy oldalas önéletrajzokat helyezik előtérbe. A tartalmasabb, több oldalas önéletrajz benyújtása csak abban az esetben indokolt, ha több éves szakmai gyakorlattal rendelkezünk, amit feltétlenül fel kell tüntetni.

Bizonyára sokakban felmerült már a kérdés: mit tesznek azokkal az önéletrajzokkal, melyeket nem vesznek figyelembe? Ez azokra az önéletrajzokra vonatkozik melyeket visszautasítanak, tehát a munkáltatónak nem áll szándékában alkalmazni a jelentkezőt. A munkáltatók többsége ezeket összegyűjti és megőrzi a cég nyilvántartásában. A munkáltatók több mint 15 százaléka az igénybe nem vett önéletrajzokat törli az adatbázisból.

Ne feledjük, hogy a munkáltatók a helyesírási szempontból is hibátlan, jól átlátható, rövid, tényszerű, hiteles és géppel írott önéletrajzokat - a kézzel írottakkal és átláthatatlanokkal szemben - mindig előnyben részesítik.


A munkáltatók a jól átlátható, tényszerű, hiteles és számítógépen szerkesztett  önéletrajzokat részesítik előnyben

A munkáltatók a jól átlátható, tényszerű, hiteles és számítógépen szerkesztett önéletrajzokat részesítik előnyben


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: