2015-03-20 01:58:45• hírek • Kocsis Zoltán

A Romát otthon, az Evertont idegenben verték el alaposan

Kacseridi és Koné küzdelme fotók: uefa.com
Kacseridi és Koné küzdelme fotók: uefa.com

Gólözön, elképesztő találatok, fordítások és hosszabbítás: egy szóval minden, ami széppé és kedveltté teszi a focit. Ezt nyújtotta az Európa Liga nyolcaddöntőinek csütörtök esti nyolc visszavágója. Ami után ötről kettőre csökkent az olasz csapatok száma és elbúcsúzott európától az utolsó angol csapat is. Érdemes még megjegyezni, hogy a nyolc meccsen összesen 24 gólt láthattunk - ami hármas meccsenkénti átlagot jelent.

Van abban valami megfoghatatlan irónia, hogy a világ leggazdagabb bajnoksága, az angol a Bajnokok Ligája és az Európa Liga nyolcaddöntői után már nem képviseltetheti magát az európai kupákban. Az utolsó mohikán az Everton volt, amely hatalmas verést kapott a háború szabdalta Ukrajnában a Dinamo Kijevtől. A találkozó egyben az idei kupaszezon egyik legjobb, leglátványosabb, legmozgalmasabb meccsét hozta. Már önmagában az a tény, hogy hét gól született, erre utal. De milyen gólok, te jó ég! Csak ezen a meccsen lehetett volna gólszépségversenyt hirdetni. A bombagólok sorát Andrij Jarmolenko nyitotta, amire kevéssel később Romelo Lukaku válaszolt. Lukasz Teodorczyk és Miguel Veloso találataival már az első félidőben eldőlt a továbbjutás sorsa - de nem a gólszépségversenyé! A 76. percben ugyanis Antunes 30 méterről, kissé balról elképesztő gólt varrt Tim Howard kapujának hosszú felső sarkába. A meccskrónikához még hozzá kell tennünk, hogy az 5-2 akár több is lehetett volna, hisz az Everton kétszer, a Dinamo egyszer a kapufát is eltalálta...

Nem biztos azonban, hogy a csütörtök esti gólszépségversenyt Antunes nyerné...Isztambulban ugyanis a 48. percben a brazil Ramon talán még a portugálnál is nagyobb gólt rúgott a Brugge kapujába. A belgák azonban már megszokhatták, hogy a Besiktas vezetést szerez - ez volt az első meccsen is -, ők meg szépen fordítanak. A 61. percben de Sutter gólja az egyenlítés mellett a továbbjutás reményét is jelentette a vendégeknek. Mindez a 80. percben vált biztossá, amikor Boli Bolingoli-Mbombo a vezetést is megszerezte a Brugge-nek - majd a hosszabbítás pillanataiban újabb góljával be is biztosította a győzelmet. És hogy a szép gólok mellett egy másik kapcsolódási pont is legyen a kijevi és az isztambuli meccs között, jegyezzük meg, hogy a mindössze 19 éves Bolingoli-Mbombo Romelo Lukaku uncsija...

A Brugge továbbjutása és győzelme minden kétséget kizáróan az est legnagyobb meglepetését okozta - a második legnagyobbat pedig a Fiorentina. Nem feltétlenül azzal, hogy Rómában győzte le és jutott tovább a Roma ellen, hanem azzal, ahogyan ezt tette. A hazai védelem elképesztő hibáit kihasználva Gonzalo Rodriquez büntetője, Marcos Alonso és José Basanta góljaival ugyanis a 21. percben már 3-0 arányban vezetett. Ez természetesen padlóra küldte a Romát, amely csak annak köszönheti, hogy nem kapott nagyobb zakót, hogy a második félidőben Mohamed Szalah két lövése is a kapufán csattant.

Így, azaz két kapufával kezdte moszkvai meccsét a Napoli és tekintve, hogy erre a Dinamo két lesgóllal válaszolt, kevesen gondolták, hogy a találkozón nem lesz gól. Az olaszok azonban 3-1-es előnyük tudatában nem erőltették a dolgot, Dzsudzsák Balázsék pedig nem tudtak mit kezdeni a védelmükkel... Hiába nyert viszont a másik olasz-orosz párharc visszavágóján a Torino a Zenit ellen, Kamil Glik fejes gólja csak a 89. percben született, így a szentpéterváriak viszonylag simán megtartották két gólos előnyük felét.

Az ötödik olasz csapat, az Inter nagy reményekkel várta a Wolfsburg elleni visszavágót, ám a németek megmutatták: hazai 3-1-es győzelmük nem véletlen volt. A kezdeti Inter-rohamok után ugyanis a 24. percben Daniel Caligiuri szerzett vezetést a „farkasoknak". Egy pazar kényszerítőzés után az olaszok a 71. percben Rodrigo Palacio révén egyenlítettek ugyan, ám a németek nem elégedtek meg pusztán a továbbjutással: Niklas Bendtner a 89. percben a győzelmet jelentő gólt is megszerezte.

A várakozásoknak megfelelően a hazai veresége után a Villarreal Sevillában sem tudta megnehezíteni a címvédő dolgát. Ezzel együtt azonban megpróbálta, amivel legjobban a nézők jártak. Az első félidő csak helyzeteket, a második viszont már gólokat is hozott. Egy végletekig kijátszott helyzet után Iborra a hazaiaknak szerzett vezetést, ám Giovanni dos Santos pazar szabadrúgással kiegyenlített. A Sevilla azonban ki akarta szolgálni közönségét, Denis Suarez közeli fejesével pedig megnyerte a mérkőzést.

A legkiélezettebb küzdelmet Amszterdamban játszották, ahol az Ajax Riechedly Bazoer révén a 61. percben dolgozta le egy gólos hátrányát a Dnyepr-el szemben. Mivel újabb gól nem született, jöhetett a hosszabbítás. Amikor is a 97. percben a vendégek csapatkapitánya, Jevgenyij Konopljanka egy gyönyörű csavarással kiegyenlített. Két gólra volt már ekkor szüksége az Ajaxnak, ebből azonban csak egyet tudott összehozni: a 117. percben Mike van der Hoorn a felső lécről kipattanó labdát fejelte a hálóba.

Ezzel kialakult az Európa Liga negyeddöntőinek a mezőnye is, amelyet az olasz Fiorentina és Napoli, az ukrán Dinamo Kijev és Dnyepr Dnyepropetrovszk, a címvédő spanyol Sevilla, a német Wolfsburg, az orosz Zenit Szentpétervár és - nem kis meglepetésre - a belga Brugge alkot.

A negyeddöntők párosításának sorsolása péntek kora délután lesz.

Európa Liga, nyolcaddöntő, visszavágók:

Dinamo Moszka -Napoli 0-0 (1-3)
a hazaiaknál Dzsudzsák Balázs végig a pályán volt

Dinamo Kijev -Everton 5-2 (6-3)
gólok: Jarmolenko (21.), Teodorczyk (35.), Veloso (37.), Husev (56.), Antunes (76.) illetve Lukaku (29.), Jagielka (82.)

AS Roma -Fiorentina 0-3 (1-4)
gólok: Rodriquez (9., 11-es), Alonso (18.), Basanta (21.)

Ajax Amsterdam -Dnyipro 1-0, hosszabbítás után 2-1 (2-2, idegenben lőtt góllal)
gólok:
Bazoer (60.), van der Hoorn (117.) illetve Konopljanka (97.)

Torino -Zenit 1-0 (1-2)
gól: Glik (89.)

Internazionale -VfL Wolfsburg 1-2.(2-5)
gólok: Palacio (71.) illetve Caligiuri (24.), Bendtner (89.)
a hazaiaknál Gerge Puscas a kispadon kapott helyet

Sevilla -Villarreal 2-1(5-2)
gólok: Iborra (69.), Suarez (83.) illetve Giovani dos Santos (73.)

Besiktas -FC Bruges 1-3 (2-5)
gólok: Ramon (48.) illetve de Sutter (61.), Bolingoli-Mbombo (80., 90.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: