2013-06-25 16:11:51• hírek • MTI

Egy milliárd dollárt fektet be az OMV és az Exxon egy román gázmezőbe

Akár egymilliárd dollárt is kész költeni a tavaly a Fekete-tenger romániai partjainál talált földgázmező feltárására az OMV és az Exxon - írta kedden az osztrák gazdasági lap, a Wirtschaftsblatt.

A cikk szerint a vezető osztrák földgáz- és olajipari vállalat és a világelső Exxon romániai leányvállalatai kedden bejelentették, hogy beruházást terveznek fúrásokba a Neptun blokkban tavaly felfedezett tenger alatti gázmezőn.

Az Exxon és az OMV tavaly februárban adta hírül, hogy potenciálisan jelentős földgázleletet találtak a tenger alatti Neptun blokkban, mintegy 170 kilométerre Románia partjaitól. Már akkor több milliárd dolláros feltárási és fejlesztési költséget helyeztek kilátásba - emlékeztet a lap.

A lelet nagyságát az akkori közlés szerint 42-84 milliárd köbméterre becsülték.

Az OMV kedden jelentette be, hogy a Totallal és a Repsollal közösen próbafúrásokat előkészítő szeizmikus méréseket kezd a Fekete-tenger bolgár partjainál. A Han-Asparuh blokk a Fekete tenger nyugati része alatt található, több mint 14 ezer négyzetkilométeren terül el. A háromdimenziós szeizmikus méréseket 7740 négyzetkilométeren végzik.

Az osztrák konszern vasárnap az Abu Dhabi Nemzeti Kőolaj Társasággal írt alá feltárási megállapodást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: