2009-08-13 14:44:08• hírek • Ferenczi Noémi

Egy magyar osztállyal kevesebb

A Lucian Blaga Általános Iskolában ősztől nem indul magyar tannyelvű első osztály.

Május elsején kezdődött és szeptemberig tart az első osztályosok beíratása, így egyelőre még nem lehet tudni pontosan, hogy melyik tanintézményben hány hely fog betelni. Miclaus Judit, az elemi oktatásért felelős tanfelügyelő elmondta, azok akik a korábbi években a Lucian Blaga Általános Iskolában kezdték magyar nyelven az elsőt, még befejezik az általánost, viszont más iskolát kell keresniük azoknak a szülőknek, akik idén ebbe az iskolába szerették volna íratni iskolás korú gyermeküket. A tanfelügyelőség a Ion Creanga Általános Iskolát javasolta alternatívaként.

A tanfelügyelőség becslései szerint, eddig nem fenyeget veszély más most induló magyar első osztályokat.

 

A statisztikák szerint, eddig körülbelül 800 gyermek még nincs beíratva elsőbe, közülük jó néhány gyermeket csak jövőre íratnak majd iskolába szüleik, mivel még nem találják őket iskolaérettnek. Emiatt is nagyon bizonytalan, hol milyen lészámmal indulnak majd első osztályok - magyarázta a tanfelügyelő.

Vidéken például, nemhogy megszűnne, hanem valószínűleg új magyar osztályok indulnak. Peleske, Sándorhomok és Hirip esetében is valószínűsíthető, hogy önálló osztályok indulhatnak. Egy osztály létszáma legfeljebb 25 gyermek lehet, egy önálló osztály beindításához pedig minimum 10 gyermek szükséges, egy összevont osztály létszáma legalább 5 fő kell legyen - tette hozzá.


Lehet, hogy vidéken önálló magyar osztályok indulhatnak
Lehet, hogy vidéken újabb önálló magyar osztályok indulhatnak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: