2010-09-16 01:18:39• hírek • Szatmar.ro

Egy lépéssel közelebb a tavaszhoz

Akárcsak két évvel ezelőtt, a CFR ezúttal is 2-1-es győzelemmel kezdett a BL-ben.

Két esztendővel ezelőtt a Kolozsvári CFR csapata az egész idény egyik legnagyobb meglepetését okozta azzal, hogy abszolút újoncként a Stadio Olimpicóban legyőzte a Roma együttesét a Bajnokok Ligája első fordulójában. Bár az erdélyiek a folytatásban sem vallottak szégyent, az a győzelem végül kevés volt a továbbjutáshoz. Szerdán, szintén a nyitómeccsen, a Basel elleni diadal nem okozott akkora szenzációt, ám annál fontosabb lehet a folytatásban.

A kolozsvári csapat a találkozó előtt nem csak az ellenfél, de a saját szurkolói számára is talány volt, hisz a kispadon Andrea Mandorlinit váltó Sorin Cirtunak mindössze két napja volt ahhoz, hogy felkészítse az együttest az összecsapásra. Ő pedig pályára küldte az eddig alig illetve egyáltalán nem használt Emil Dicát és Ionut Radat. Ez utóbbi gyorsan meg is hálálta a tréner bizalmát, hisz a kilencedik percben egy bal oldali szöglet után megszerezte a vezetést a kolozsváriaknak. Négy perccel később aztán már kettővel vezettek a hazaiak, miután Culio beadását Traoré bólintotta a hálóba. Ezt követően azonban a CFR szinte azonnal visszavett a tempóból, a Basel pedig komoly mezőnyfölényt alakított ki, ez azonban jó ideig meddőnek bizonyult. A félidő utolsó perceiben aztán Huggel fejese és Frei szabadrúgása mintha előre jelezte volna Stocker szépítő találatát: a svájci játékos egy szöglet után bólintott a rövid sarokra. Hiába, ezt a meccset fejjel játszották.


Fontos győzelmet aratott a CFR a Basel ellen fotó: cfr1907.ro
Fontos győzelmet aratott a CFR a Basel ellen fotó: cfr1907.ro


A második félidőre aztán már ismét egy bátrabb CFR futott ki a pályára, amely nem adott akkora teret az ellenfélnek, mint tette azt a pihenő előtt. Ennek következtében helyzetekig is eljutottak, ám Traoré hiányzó játékintelligenciája megakadályozta, hogy ezekből komoly ziccerek alakuljanak ki. A Basel az utolsó negyed órában ismét komoly fölényre tett szert, de Chipperfield fejesét a korábban bizonytalankodó Nuno Claro kiütötte, így az eredmény már nem változott. Amennyiben a CFR pontot szerez majd Bázelben, vélhetően kvalifikálja magát az Európa-liga tavaszi fordulóira. A kolozsváriak pedig joggal kívánhatják, hogy bárcsak minden meccs debütáló találkozó lenne...

A E csoport másik találkozóján a várakozásoknak megfelelően a Bayern München az első percektől fogva inkább a támadással, a Roma pedig a védekezéssel volt elfoglalva. Munkájukat jó ideig az olaszok végezték hatékonyabban, hisz az első komoly hazai helyzetig 55 percet kellett várni. Kroos lehetősége után aztán egymást követték a bajor helyzetek, de Müller, Kroos (ismét) és Schweinsteiger is pontatlannak bizonyult. A 78. percben aztán Müller már nem hibázott, mint ahogy öt perccel később Klose sem, így a tavalyi döntős magabiztos győzelemmel kezdte az új szezont.

Több, mint magabiztosnak bizonyult viszont a Chelsea Zsolnában: az angol bajnok egyszerűen lelépte a szlovák aranyérmest az F csoportban. Essien valamint Anelka duplája azt jelentette, hogy Ancelotti csapata fél óra múltán már három góllal vezetett. A szünet után Sturridge már négyre növelte az előnyt, amely vélhetően nem csökkent volna eggyel, ha Cech kapus az 55. percben nem rúgat egy szépítő találatot Oraveccel. Hasonló eredménnyel zárhatott volna az Olympique Marseille is, amely már az első félidőben is fölényben játszott odahaza a Szpartak Moszkva ellen, az utolsó fél órában pedig szinte csak egykapúzott. Csakhogy Bikan kapus bravúrt bravúrra halmozott, Lucho a kihagyhatatlant is elpuskázta, Gignac pedig a kapufát találta telibe. Az oroszok a második félidőben szinte helyzetig sem jutottak, gólt sem szereztek, mégis nyerni tudtak: a 82. percben Azpilicueta ért bele szerencsétlenül egy beadásba, Mandanda kapus pedig már nem tudott segíteni.

A „halálcsoportnak" nevezett G jegyű kvartettben a két favorit egyaránt kettő nullára nyerni tudott odahaza. A Real Madrid szinte végig csak egykapúzott az Ajax-al (a hollandok az egész meccsen csak egy kapufáig jutottak, azon kívül helyzetük sem akadt), de Higuain, Ronaldo, di Maria és Özil sorra hagyták ki a helyzeteket. A szebbnél szebb akciók kimaradtak, de Higuain így is összehozott két gólt (összesen vagy három méter távolságról), így José Mourinho győzelemmel debütált új csapatával a BL-ban. Mint ahogy győzelemmel kezdett Massimiliano Allegri is, ám a Milan, főleg az első félidőben, nem nyújtott valami meggyőző teljesítményt az Auxerre ellen. Szünet után az olaszok egyre nagyobb fölényt alakítottak ki, a játékrész derekán pedig elég volt két remek Ronaldinho passz és Ibrahimovic egy duplával elintézte a három pont sorsát.


Higuain két góllal keserítette meg az Ajax életét fotó: ajax.nl
Higuain két góllal keserítette meg az Ajax életét fotó: ajax.nl


A forduló legnagyobb „mészárlására" Londonban került sor, ahol a H csoportban az Arsenal a földbe döngölte a Braga együttesét. Arsene Wenger fiai bő fél óra után már három góllal vezettek (Fabregas, Arsavin és Samak voltak a vétkesek), majd igazi örömfocit mutattak be, mely során Fabregas és Vela is duplázott. Kiütés lehetett volna a vége a Sahtar Donyeck és a Partizan Belgrád közötti találkozónak is, amennyiben Stojkovics nem véd ihletett formában. Ám a „partizánok" portása az őrületbe kergette Adrianót (többször is), Gajt és Costát, mígnem Srna szabadrúgása kifogott rajta, így Mircea Lucescu és Razvan Rat (aki végig a pályán volt) csapata begyűjtötte a három pontot.

Eredmények:
E csoport:
CFR
- Basel 2-1
gólok: Rada (9.), Traoré (13.), illetve Stocker (45.)

Bayern München - Roma 2-0
gól: Müller (78.), Klose (83.)

F csoport:
Zsolna - Chelsea 1-4
gólok: Oravec (55.), illetve Essien (13.), Anelka (24., 28.), Sturridge (48.)

Olympique Marseille - Szpartak Moszkva 0-1
gól: Azpilicueta (82., öngól)

G csoport:
Real Madrid
- Ajax 2-0
gólok: Higuain (33., 73.)

Milan - Auxerre 2-0
gólok: Ibrahimovic (66., 69.)

H csoport:
Arsenal
- Braga 6-0
gólok: Fabregas (9., 11-es, 53), Arsavin (30.), Samak (34.), Vela (69., 84.)

Sahtar Donyeck - Partizan Belgrád 1-0
gól: Srna (71.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: