2010-04-01 10:38:41• hírek • Szatmár.ro

Televíziósok a természetért

Pro natura címmel az MTV természetfilmes műhelyének munkáját átfogóan bemutató sorozatot indít április 3-án az m1. A műsorban a Másfélmillió lépéstől a Zöld 7-esig, Rockenbauer Páltól Tóth Zsolt Marcellig követhetik a nézők a természetbarát tévések történetét.

A Magyar Televízióban kiváló szakemberek több generációja dolgozott és dolgozik a természetfilmezés területén, köztük szerkesztők, operatőrök, rendezők. A Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozattól kezdve a Megsebzett bolygót vagy Magyarország nemzeti parkjait bemutató nagyszabású vállalkozásokon át a Szót kér a természet és a Zöld 7-es rövid etűdjeiig értékes alkotások százaiban mutatták be az adott kor legjobb szakemberei Magyarország és a nagyvilág természeti értékeit. Munkáikat a hatvanas évek végétől napjainkig az MTV archívuma is gyűjti. A Magyar Televízió természetfilmes műhelyében készült alkotásokat egymás mellé helyezve környezetünk állapotának időbeli változása, a természetvédők és a természetfilmesek munkája is jól megismerhető.

A Pro natura - Televíziósok a természetért című, április 3-tól szombatonként az m1-en látható kilenc részes sorozat a rövid portrék mellett legjellemzőbb filmjeik segítségével mutatja be az egy célért, de különböző szemlélettel, különböző művészi eszközökkel dolgozó egykori és mai természetfilmeseket. A műsorban viszontláthatjuk Natura szerkesztőséget alapító Novákovits Andrást, Rácz Gábort és Rockenbauer Pált, a munkát az említettek mellett „kisinasként" kezdő, ma is aktív természetfilmest, Sáfrány Józsefet és a szerkesztőséget a 90-es években újra megalapító Gyenes Károlyt. Rég nem látott filmjeikből ismerhetik meg a nézők a hazai víz alatti filmezést meghonosító Pásztor Ferencet és Siska Vincét, és a természetfilmezés ismert nagy operatőreit, mint Szabados Tamás és Stenszky Gyula, vagy éppen olyan ma is aktív szerkesztőket és rendezőket mint Zachar Zita, M. Nagy Richárd, Varga Zs. Csaba és az MTV természetfilmes műhelyében indult Tóth Zsolt Marcell.


A Megsebzett bolygó című film forgatása
A Megsebzett bolygó című film forgatása


A szombaton kora délutánonként látható 50 perces adásokban néhány epizód erejéig a magyar természetfilmezés legismertebb és legnagyobb szabású vállalkozásait nézhetik újra az érdeklődők, így az 1978-as Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozatot és az 1979-es Megsebzett bolygót, amelyet Rácz Gábor rendező Balogh János professzorral forgatott nemzetközi koprodukcióban. A Pro natura felidézi Novákovits András A magyar pusztáról forgatott és Szabados Tamás Emberek a természetben című sorozatát, de újra láthatják a nézők a természet parányi szépségeit ábrázoló Madárerdőt, és a Vörös-tenger korallzátonyainál (A Hurghada korallkertjei), a Jeges-tenger szigetein (Spitzbergák - Emberek a gleccseren) vagy az afrikai gyémántlelőhelyeknél (Az én Afrikám - Sossusvlei, Sperrgebiet) készült magyar filmeket. Szerepelnek a válogatásban honismereti (Nekem ne lenne hazám?) és a hazai természeti értékeket bemutató sorozatok egyes epizódjai (Magyarország nemzeti parkjai, Tölgyek a homokon), portréfilmek (A természetfotós - Tildy Zoltán) és az ország természeti csodáit kis etűdökben ábrázoló alkotások, mint a Szót kér a természet és a Zöld 7-es adásai.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: