2018-03-29 07:58:50• hírek • Bede Emőke

Egy lépéssel közelebb a jégelhárító rendszer megvalósításához

Még januárban számoltunk be arról, hogy Szatmár megyében jégelhárító rendszert alakítanak ki. Csütörtökön pedig a határon átívelő projektben résztvevő két fél aláírta a partnerségről szóló megállapodást is.

Pataki Csaba, a Megyei Tanács elnöke a magyarországi Országos Meteorológiai Szolgálat képviselőit fogadta irodájában: dr. Radics Kornélia elnököt, dr. Horváth Gyula és Buda István alelnököket. A találkozó célja nem volt más, minthogy aláírják a partnerségre lépést hivatalossá tevő dokumentumot és egyeztessenek a projekt további lépéseiről.
 

Az elképzelések szerint Szatmár megye 40 pontján jégelhárító készülékeket helyeznek majd el, melyek folyamatos összeköttetésben lesznek a napkori meteorológiai állomással, mely a környék egyik legmodernebb felszereltségével rendelkező állomás.
 

A napkori állomáson a radarképek vizsgálata által előrejelezhetik a jégeső közeledtét, majd erről értesítést küldenek Szatmár megyének. Ekkor működésbe lépnek a készülékek, melyek egy ezüst-jodid bázisú anyagot párologtatnak magukból. Az anyag aztán bekerül a veszélyesnek ítélt felhőkbe, csökkenti a vízcseppek nagyságát, így minimalizálja a jégeső kialakulásának esélyét. Maguk a készülékek egy nagyobbacska konténerhez fognak hasonlítani, önvezérlésűek, és az általuk kibocsájtott anyagnak nincsenek ismert emberre káros hatásai. Zavaró zajjal vagy szaggal sem telítik be környezetüket. Évente átlagosan 250 órás működési idővel lehet számolni.
 

A rendszert márciustól számítva harminc napon belül valósítják meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: