2012-06-03 12:39:11• hírek • Kocsis Zoltán

Robben vajon most belövi?

Arjen Robben
Arjen Robben

Már csak napok választanak el minket a földkerekség harmadik legnagyobb sporteseményétől, a labdarúgó Európa-bajnokságtól. A Szatmár.ro egy kis csapatbemutatóval és a válogatottak programjával igyekszik olvasóit ráhangolni az eseményre.

Az A csoporttal ellentétben a B jelű négyes már igazi halálcsoport. Itt van ugye a négy évvel ezelőtti döntős, világbajnoki harmadik, háromszoros világ-és Európa-bajnok Németország, a legutóbbi világbajnoki döntőben csak a hosszabbításban kikapó (ha Robben belövi ziccerét...) Hollandia, a mindig nagy egyéniségeket felvonultató, mindig titkos favorit Portugália valamint Dánia. Aki pedig a dánokat egy kézlegyintéssel elintézné, eszében juttatnánk, hogy 1992-ben az ő lábuk előtt hevert egész futball Európa.

Arjen Robben azonban nem csak a johannesburgi finálé ziccerét rúgta Iker Casillasba, hanem az idei Bajnokok Ligája döntő hosszabbításában is büntetőt hibázott a Chelsea ellen. Aztán a tizenegyespárbajban már oda sem mert állni. Igazságtalanság lenne ugyanakkor a zseniális, ám néha öncélú szélső nyakába varrni a két kudarcot. Az viszont tény: ha jobban koncentrált volna, már faragnák a szobrát. És talán az egész holland generációnak is.

A góllövéssel azonban vélhetően nem lesz gond a hollandoknál. Szinte hihetetlen, de a német és az angol élvonal legutóbbi gólkirálya egyaránt az oranjét erősíti: Klaas-Jan Huntelaar a Schalke színeiben 29 góllal lett gólkirály (minden klubmeccset figyelembe véve 48 gólt rúgott 49 mérkőzésen), Robin van Persie pedig 30-szor zörgette meg az angol klubok hálóit (minden sorozatot figyelembe véve összesen 37-szer volt eredményes az Arsenalban). A gólkirályok száma akár magasabb is lehetne, de a holland élvonalban 32-szer eredményes Bas Dost már nem fért be a keretbe. Mint ahogy Sporting Lisszabonban 14-et vágó Ricky van Wolfswinkel sem - igaz, ő nem is lett gólkirály.

Ezzel még nem is végeztünk a notórius gólvágókkal: Luuk de Jong 25-ször volt eredményes a Twentében, természetesen ő ott van a keretben. Ellentétben bátyjával, az ajaxos Siem de Jonggal, a „csak" 13.szor volt eredményes. Igaz, középpályásként.

A holland válogatott legnagyobb gondja a védelemmel lehet. Pontosabban annak bal oldalával, ahonnan kidőlt Erik Pieters. A keretben az egyetlen alternatíva a 18 évével az egész torna legfiatalabb játékosa, Jetro Willems. Ilyen körülmények között nehezen érthető, hogy Bert van Marwijk miért nem hívott be valakit az Urby Emanuelson, Vurnon Anita páros tagjai közül. Igaz, Willems a PSV-ben sikerrel helyettesítette Pieterst. Ám az Eredivisiét nem szabad összetéveszteni egy Európa-bajnoksággal.

A 2010-es világbajnokság után, hiába jutottak el a döntőig, van Marwijk rengeteg kritikát kapott otthonról a túlságosan óvatos játék miatt. A selejtezőkön aztán Hollandia ismét szórta a gólokat (37-et rúgott), nagy kérdés azonban, hogy az Európa-bajnokságon melyik arcát mutatja majd. Amennyiben azonban egy arannyal térne haza az oranje, vélhetően van Marwijk legvérmesebb kritikusa sem szólna egy rossz szót sem.

A holland keret:
Kapusok:
22 Tim Krul (Newcastle), 1 Maarten Stekelenburg (AS Roma), 12 Michel Vorm (Swansea City)
Védők: 21 Khalid Boulahrouz (Stuttgart), 5 Wilfred Bouma (PSV), 3 John Heitinga (Everton), 4 Joris Mathijsen (Málaga), 13 Ron Vlaar (Feyenoord), 2 Gregory van der Wiel (Ajax), 15 Jetro Willems (PSV)
Középpályások: 6 Mark van Bommel (Milan), 8 Nigel de Jong (Man. City), 14 Stijn Schaars (Sporting CP), 10 Wesley Sneijder (Internazionale), 17 Kevin Strootman (PSV), 23 Rafael van der Vaart (Tottenham), 11 Arjen Robben (Bayern München), 20 Ibrahim Afellay (Barcelona)
Támadók: 9 Klaas-Jan Huntelaar (Schalke), 18 Luuk de Jong (Twente), 7 Dirk Kuyt (Liverpool), 19 Luciano Narsingh (Heerenveen), 16 Robin van Persie (Arsenal)

Hollandia programja:
Hollandia - Dánia jún. 9., 19.00
Hollandia - Portugália jún. 13., 19.00
Hollandia - Németország jún. 17., 21.45

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: