2012-06-04 15:10:22• hírek • Kocsis Zoltán

Egy legendás név visszatér – ellenük mindenki 3 pontra számít

Már csak napok választanak el minket a földkerekség harmadik legnagyobb sporteseményétől, a labdarúgó Európa-bajnokságtól. A Szatmár.ro egy kis csapatbemutatóval és a válogatottak programjával igyekszik olvasóit ráhangolni az eseményre.

Az A csoporttal ellentétben a B jelű négyes már igazi halálcsoport. Itt van ugye a négy évvel ezelőtti döntős, világbajnoki harmadik, háromszoros világ-és Európa-bajnok Németország, a legutóbbi világbajnoki döntőben csak a hosszabbításban kikapó (ha Robben belövi ziccerét...) Hollandia, a mindig nagy egyéniségeket felvonultató, mindig titkos favorit Portugália valamint Dánia. Aki pedig a dánokat egy kézlegyintéssel elintézné, eszében juttatnánk, hogy 1992-ben az ő lábuk előtt hevert egész futball.

Akkor Jugoszlávia kizárása miatt a dánokat kis túlzással a strandról kellett összeszedni. Franciaország, Anglia és Svédország ellen kevés esélyt adtak nekik, hogy tovább tudnak jutni. Aztán Hollandiát, majd Németországot is legyőzve végül a tornát is megnyerték. „Pihenten érkeztünk, nyugodtak voltunk, nem volt rajtunk teher", magyarázta többször is minden idők egyik legjobb kapusa, Peter Schmeichel az akkori siker kulcsát.

A keretben most is van egy Schmeichel, méghozzá a legendás hálóőr fia, Kasper. Őt azt követően hívta be Morten Olsen, hogy az első számú portás, Thomas Sörensen sérülés miatt kidőlt a sorból. A 25 esztendős hálóőr még soha nem szerepelt a válogatottban, jelenleg az angol második osztályban szereplő Leicesterben véd és próbál kitörni édesapja árnyékából.

Az első számú kapus vélhetően Stephan Andersen lesz, aki a francia élvonalbeli Evian játékosa. Érdekesség, hogy a felső-savoyai kiscsapat négy játékost is a dán keretbe, hisz Daniel Wass, Thomas Kahlenberg és Christian Poulsen is ott keresi a kenyerét - igaz, közülük Wass a Benfica, Kahlenberg pedig a Wolfsburg kölcsönjátékosaként. És ha már Poulsennél tartunk, említsük meg, hogy a csapatban három futballista is erre a nézve hallgat: Christian mellett Simon és Jakob is.

Ami a keretet illtei, nincsenek az olyan nagy nevek, mint Martin Jörgensen vagy Jon Dahl Tomasson (hogy csak a közelmúlt nagyjait említsük és ne a Laudrup-testvéreket idézzük fel). A legismertebb játékosok Daniel Agger (Liverpool), Simon Kjaer (Roma), Nicklas Bendtner (Sunderland) és a veterán Dennis Rommedahl (Bröndby).

A leginkább azonban Cristian Eriksenre kell majd talán odafigyelni. A 20 éves támadó középpályás fiatal kora ellenére már 98 bajnokit játszott az Ajax színeiben és 15 gólt szerzett - ebből hetet az idei szezonban. Hatalmas tehetségnek tartják, egy sor topcsapat tartja rajta a szemét.

A védelem stabilnak tűnik, a középpályán Eriksen mozgathatja a szálakat, elől Bendtner eléggé gólveszélyes, jó kis csapat tehát ez a dán. Hogy ez mihez lehet elég az óriások ellen? Egy biztos: most is nyugodtak lehetnek, hisz teher nem nagyon van rajtuk.

A dán keret: 
Kapusok:
1 Kasper Schmeichel (Leicester), 16 Stephan Andersen (Evian), 22 Anders Lindegaard (Man. Utd.)
Hátvédek: 12 Andreas Bjelland (Nordsjaelland), 4 Daniel Agger (Liverpool), Daniel Wass (Evian), 6 Lars Jacobsen (FC Köbenhavn), 5 Simon Busk Poulsen (AZ), 3 Simon Kjaer (Wolfsburg), 13 Jores Okore (Nordsjaelland)
Középpályások: 2 Christian Poulsen (Evian), 8 Christian Eriksen (Ajax), 19 Jakob Poulsen (Midtjylland), 14 Lasse Schöne (NEC), 15 Michael Silberbauer (Young Boys), 21 Niki Zimling (FC Bruges), 20 Thomas Kahlenberg (Evian), 7 William Kvist (Stuttgart)
Támadók: 10 Dennis Rommedahl (Bröndby), 9 Michael Krohn-Dehli (Bröndby), 11 Nicklas Bendtner (Sunderland), 23 Tobias Mikkelsen (Nordsjaelland), 17 Nicklas Pedersen (Groningen)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: