2013-07-12 12:40:04• hírek • Póti Orsolya

Egy leányanya és egy állapotos kiskorú tartózkodik a Lorena Központban

Mihalea Suteu február óta a szatmárnémeti Lorena Anya és Gyermek Ellátási Központ vezetője
Mihalea Suteu február óta a szatmárnémeti Lorena Anya és Gyermek Ellátási Központ vezetője

A Szatmár Megyei Tanács égisze alatt működő Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság egyik központja a Lorena Anya- és Gyermekellátási Központ, amely összesen kilenc rászoruló anyát és csemetéit fogadja.

Jelenleg négy anya-gyermek páros tartózkodik a központban, közülük az egyik egy várandós kiskorú, aki a nyolcadik hónapban van, és a Lorena munkatársainak támogatásával készül fel az anyaságra - tudtuk meg Suteu Mihaela pszichológustól, a központ vezetőjétől, aki februártól áll a központ élén.

Látogatásunkkor éppen a központban lakó másik kiskorú anyuka születésnapjára készültek süteménnyel. Ő a 17. életévét töltötte be, és három hónappal ezelőtt hozta világra gyermekét, akivel együtt még egy ideig a központ szolgáltatásaira szorul.

„A szatmárnémeti Lorena Anya- és Gyermekellátási Központ összesen 9 anya-gyermek párost fogad legfeljebb fél évre. Azonban az anyukáknak lehetőségükben áll meghosszabbítani ezt az időszakot még hat hónappal, nem haladva meg az egy évet. A központ hat kényelmesen bebútorozott szobával, egy elkülönítővel, nappalival, konyhával, fürdőszobákkal és udvarral rendelkezik, az itt lakóknak pedig lehetőségükben áll mosni, főzni, gyermekeikről gondoskodni" - mondta el Suteu.

A menedékhelynek is nevezhető Lorena Baba-mama Központ 2004 decemberében nyitotta meg kapuit, működését pedig szakképzett személyzet segíti elő. Jelenleg egy szociális asszisztens, három speciális nevelő, egy orvosi asszisztens és két éjszakai felügyelő dolgozik a központban, valamint pszichológiai tanácsadás is zajlik legalább hetente egy alkalommal.

A központ lakói családjuktól valamilyen oknál fogva eltávolodott anyák, árvaházakban nevelkedett gyermekes anyák és kiskorú vagy hajléktalan anyák. Ugyanakkor kötelező módon helyet kell biztosítani az ezt a fajta szociális szolgáltatást igénylő várandós nőknek is.

Az épület falai között élők biztonságban érezhetik magukat. Az anyák együtt játszhatnak gyermekeikkel, és játszva taníthatják őket, valamint ők is megtanulhatnak főzni, takarítani a speciális nevelők segítségével az anyák iskolája elnevezésű program keretében. Az itt eltöltött fél év alatt az anyák egy része lakást és munkát keres szintén a gyermekvédelmi igazgatóság támogatásával. Akinek szerencséje van, az hamar új otthonra lel, de ha nem akad lakás, akkor még hat hónapig élhetnek a központban.

„Örömmel tölt el, hogy azok közül az anyák közül, akik itt éltek, egyre kevesebben térnek vissza a központba. Ez azt jelenti, hogy sikerült lakást és munkahelyet találniuk, vagy esetleg kibékültek a családtagokkal, rokonaikkal. Emellett még lényegesebbnek tartom azt, hogy egyre kevesebb az olyan szülő, aki lemond gyermekéről a problémák, a rossz életszínvonal miatt, ugyanis tesznek azért, hogy változtassanak a kilátástalannak tűnő állapoton" - magyarázta a pszichológus.

Az általunk megkérdezett anyukák jól érzik magukat a központban, hálásak azért, hogy van fedél a fejük felett és, hogy jó körülmények között nevelhetik gyermekeiket. Az otthonban megünneplik a születésnapokat, megtartják a jelentősebb ünnepeket, valamint néha nyílt nap keretében fogadják az érdeklődőket.

A Lorena Központ nyárra is szervez szabadidős programokat az anyáknak és gyermekeiknek. Idén csak közös strandolásokat terveznek, ugyanis most a szülés előtt álló 17 éves kiskorúra összpontosítanak az otthon munkatársai.

A központot a Szatmár Megyei Tanács támogatja, emellett különféle adományok (ruhák, játékok) is érkeznek jogi és fizikai személyektől egyaránt.

„Még mindig kevesen tudnak a rászoruló anyákat és gyermekeiket támogató központ létezéséről, pedig már lassan tíz éve működik a megyében. Hallottunk olyan anyákról is, akiknek szükségük lett volna ránk, de szégyenérzetük erősebb volt, ezért nem fordultak hozzánk segítségért. A Crisan utca 2 szám alatt található központ továbbra is várja a rászorulókat a fent említett szolgáltatásokkal" - mondta el az otthon vezetője.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: