2014-02-09 17:19:56• hírek • Szatmár.ro

Egy könyvbemutató, két könyv a szatmári vívásról

Stahl István magyar és román nyelvű könyvét mutatták be, készül a német verzió is.

Vasárnap 16 órától könyvbemutatót rendeztek a Svábházban. Az egykori sportújságíró, Stahl István „Scrima Satmăreana. Miracol al sportului romanesc" és a Szatmári Pengék. Fejezetek a szatmári vívás történetéből" című könyveket mutatták be, amelyek középpontjában a szatmári vívósport áll. A szatmári vívás múltja, hősei, világbajnokok, akik itt kezdték az edzést és esetenként más országnak szereztek bajnoki címet.

Történetük során a szatmári és az innen elszármazott vívók 16 világbajnokkal, 40 országos bajnokkal, 31 világbajnoksági résztvevővel, 26  világbajnoksági éremmel, 24 olimpiai résztvevővel, valamint megközelítőleg 20 csapatbajnoki címmel büszkélkednek. Mindezekhez kellene számolni a több száz korosztályos bajnoki titulust, hogy a kép teljes legyen.

Két könyv bemutatója volt vasárnap, de a tartalom szinte megegyezik. A tavalyi évben jelent meg a Szatmári pengék című magyar nyelvű könyv, most pedig a Szatmár Megyei Tanács támogatásával újra kiadásra került, illetve most a román nyelvű verzió is megjelent - ez kicsit bővebb alkotás mint az eredeti.

A kötet célja a vívás népszerűsítése, de emellett a versenyzőkre lebontva számba veszi a hazai és nemzetközi versenyeken, a világbajnokságokon és az olimpiai bajnokságokon jelen volt, bajnoki címeket vagy helyezéseket elért valamennyi (Románia, Németország és Magyarország színeiben) szatmári tőr-, párbajtőr és kardvívót. Bemutatásra kerülnek a román vívósport jeles személyiségei is (Olga Szabó, Guráth Béla, Pongrácz Antal, Laura Badea, Szabó Réka, Ionel Drâmbă, Mihai Covaliu, Pap János).

A megnyitón beszélt a könyvről mások mellett Florin Muresan sportújságíró, Eugeniu Avram prefektus, Bura László egyetemi tanár, Silaghi Ovidiu egykori miniszter és felszólalt Adrian Stef is, a könyvek kiadását finanszírozó Szatmár Megyei Tanács elnöke is. Mindenki gratulált Stahl István munkájáhoy, s többen is reményüket fejezték ki, hogy el fog készülni a folytatás is.

"Most a román és magyar könyv jelent meg és még idén szeretnénk kiadni a németet is. Úgy gondolom, hogy a vívósport is egy olyan büszkeségünk, amivel népszerűsíteni lehet a megyét. Úgy döntöttünk, támogatni fogjuk a szatmári vívást, ugyanúgy, ahogy azt a labdarúgással tesszük. Várom az edzők és a klubvezető javaslatait arra vonatkozóan, hogy hogyan segíthetnénk a szatmári vívást" - mondta a könyvbemutatón Adrian Stef.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: