2015-11-03 17:20:32• hírek • Szatmár.ro

Ceausescu vadásztrófeáiból nyíllt kiállítás

A Vécsey-ház földszinti kiállítótermében november végéig látható a tárlat.

Kedden 15 órakor nyitották meg a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén, a Vécsey-házban a Nicolae Ceausescu vadásztrófeáiból összeállított kiállítást. Ez egyfajta kiegészítése az egykori "aranykorszakot" idéző tárlatnak és úgy tűnik, hogy a trófeák közül is marad néhány Szatmárnémetiben, így egy lépéssel közelebb kerültünk egy állandó, kommunizmussal kapcsolatos kiállítás létrejöttéhez.

A kiállított trófeák csak egy része a gyűjteménynek, amelynek a posadai múzeum ad otthont.

Felician Pop, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója a diktátor vadászattal kapcsolastos szenvedélyéről beszélt a megnyitón. Kiderült: a munkásosztályból származó vezető nemesi hobbit választott, abból is a látványosat. Nicolae Ceausescu több mint ezer vadászaton vett részt, csak Arges megyében ötvenszer vadászott. Szatmár megyében viszont ilyen ügyben nem járt, hiszen a síkvidéken nyúlra, fácánra lehet lőni, őt viszont a nagyvadak hozták lázba.

Szerette, ha minden simán megy és bőséges a zsákmány: ha ez nem így volt, azt a rossz szervezésre fogta, emiatt pedig volt olyan párttitkár, akinek derékba tört a karrierje... Mindig a legnagyobb vadat akarta elejteni, emiatt nem is adott engedélyt rá, hogy külföldiek Romániában vadásszanak.

Pop szerint a diktátor nem tartotta be a vadászat íratlan törvényeit: nem sportként tekintett rá, inkább a mészárlás volt a jellemző a tevékenységére.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: