2008-03-01 19:44:26• hírek • Anna Szelényi

Egy kis kávétörténet

A kávé az emberek legkedveltebb preferenciái közé tartozik, baráti és üzleti találkozókon is.

A kőolaj után a második helyet foglalva el, a kávé eredete Etiópiához kötődik.
A számos nyelvben fellelhető hasonlóság miatt, az emberek sokáig azt gondolták, hogy a kávé elnevezését az etiópiai Kaffa tartományáról kapta, de úgy tűnik, hogy az név a „quahwek” arab szóból ered, melynek jelentése- serkentő.

Az első kávézót 1475.-ben Konstantinápolyba nyitották meg, és ezt követően a török törvények megengedték, hogy a nők elváljanak férjeiktől, ha azok nem látták el őket a napi szükséges kávéval.

Európában a kávé a XVI. században jelent meg. Az első kávés üzlet 1683-ban nyílt meg Velencében.Ma több mint 50 kávégyártó ország létezik. A XIX. század közepétől Brazília lett az első számú gyártó, mai napig megtartván helyezését.
A kávégyártás 10.- es ranglistáján megtalálhatjuk Brazília mellett Vietnámot, Indonéziát, Kolumbiát, Mexikót, Indiát, Guatemalát, Honduras-t és Ugandát. A legnevezetesebb fogyasztók pedig: Amerika, Németország, Franciaország, Japán és Olaszország.
Napjainkban több mint 80 fajta kávé létezik, ezek közül is 4 ismertebb: Arabica, Robusta, Liberica és Marogogype. Az Arabica a legrafináltabb az összes kávéfaj közül. Az ilyen típusú kávét leginkább Latin-Amerikában és Afrikában termesztik, a Robusta-t pedig Afrikában, Indiában és Indonéziában.

A kávé minőségét nagyban befolyásolja a termesztési hely, a raktározás és a kávészemek pörkölése. Egy fél kiló kávé előállításához négyezer kávészem szükségeltetik. Az évi kávétermelés körülbelül 75%-ban arabica és 25%-ban robusta.

A kávé az emberek legfőbb választásai közé tartozik, legyen szó egy baráti, vagy akár egy üzleti találkozóról. Ezáltal a kávé egy szocializációs móddá alakult, számos helyzetben helyettesítvén az 5 órai angol teát is.

Mi több a kávéból kiolvashatjuk jövőnket is: a kávé zaccából való jövő kiolvasása nagy valószínűsséggel a kávé megjelenéséhez kötődik, mivel akkoriban úgy tartották, hogy az mágikus erőkkel bír.

Romániában a kávéfogyasztás legalább 5x kevesebb, mint az átalagos európai fogyasztás. A román lakosság fejenként 1,83 kg kávét fogyaszt el évente, míg ezzel szemben az európaiak 5,3 kg-ot. A kutatások kimutatták, hogy többségben a nők fogyasztanak kávét, kiknek aránya 86% a férfiak 80%- hoz képest.
Sz. A.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: