2009-09-16 09:52:21• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Egy kamarás parlamenttel kampányol Basescu

Folytatni kell a romániai igazságügyi rendszer reformját - mondta kedden este a román parlament két házának együttes ülésén elhangzott beszédében Traian Basescu államfő, együttműködésre szólítva fel az ügyészeket, a bírókat és a honatyákat.

Basescu, aki várhatóan második mandátumáért indul majd a november 22-én esedékes elnökválasztásokon, szabályos "országértékelő" beszédet mondott. Az igazságügyi reformon kívül nagy hangsúlyt helyezett a bér- és nyugdíjrendszer megújítására, az állambiztonságot érintő kérdésekre, a titkosszolgálatok korszerűsítésére, a külpolitikai prioritásokra.  
Basescu egyebek között emlékeztetett arra, hogy 2005 óta a korrupcióellenes hatóság (DNA) húsz hivatalban lévő, illetve volt miniszter ellen kezdett büntetőjogi vizsgálatot, de egyik eljárás sem zárult végleges, jogerős ítélettel. 

Alaposan megfeddte a bírókat, akik Basescu szerint ma szabadon cselekedhetnének, de nem tudnak mit kezdeni a szabadsággal. Úgy vélte, itt az ideje, hogy az igazságszolgáltatási rendszer - akárcsak a sajtó - végre éretté váljon.
Basescu felsorolta az elnöksége kezdete óta tett, s általa  igen fontosaknak ítélt lépéseket. Megemlítette az egykori kommunista titkosszolgálat, a Securitate iratainak átadását az illetékes vizsgáló bizottságnak (CNSAS). Utalt arra, hogy bátorította a titkosszolgálatok korszerűsítését és olyan értelmű reformját, hogy azok valóban a nemzet biztonságának szempontját állítsák előtérbe.


Országértékelő beszédet mondott Basescu
Országértékelő beszédet mondott Basescu


Az ország modernizálását szolgáló legfontosabb fejlemények közé sorolta Románia európai uniós csatlakozását, az egységes, 16 százalékos adókulcsot, a sajtó szabadságának szavatolását, a kommunizmus bűneinek parlament előtti feltárását, a választójogi törvényt, amely a korábbi listás rendszer helyébe az egyéni választókerületes rendszert vezette be.  Basescu továbbá az egy kamarás parlament létrehozását is sürgette, mondván, hogy az Európai Uniós csatlakozást követően amúgy is lenne egy második döntéshozó testületünk, az Európai Parlamentben.

Elégedetten szólt a szerinte következetes romániai külpolitikáról, arról a törekvésről, hogy az ország vezető szerepet töltsön be a Fekete-tenger térségében. Basescu beszélt a külhonban élő románokról is, akik - mint fogalmazott - a román nép szerves részét alkotják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: