2012-12-11 19:11:37• hírek • Kocsis Zoltán

Egy jó kampány négy évig tart, holnap kezdődik a kemény munka

Pataki Csabát, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének megbízott elnökét, egyben (akkor még) szenátorjelöltet már délelőtt próbáltuk elérni. Elfoglaltsága miatt csak este értük el. Akkorra már mint szenátort hívtuk fel. „Hol vagy? Még a szerkesztőségben? Na várj, öt perc és bemegyek hozzád", mondta érzékelhetően fáradt hangon.

Szatmár.ro - Először is engedd meg, hogy gratuláljak! Miként élted meg azt a feszült várakozással telített másfél napot?

Pataki Csaba - Köszönöm szépen a gratulációt és köszönöm szépen mindenkinek a támogatását! Már a kampányban is elmondtam, hogy szerintem ez csapatmunka, így hát csapatként ígérem meg, hogy igyekszünk majd meghálálni a bizalmat. Tisztelettel, becsülettel igyekszünk majd képviselni minden szatmári polgárt, attól függetlenül, hogy kire szavazott. (Közben folyamatosan csöng a telefonja) Hát így éltem meg, két napja folyamatosan szól....

- Miként ítéled meg a választás eredményt, a választási részvételt?


- A részvétellel nem lehetünk elégedettek, ez biztos!

- Mi lehet az alacsony részvétel oka?

- Egyrészt közrejátszottak a rossz időjárási viszonyok. Egy másik ok a magyarság megosztására és megzavarására tett kísérletek. Végezetül pedig a román pártok minősíthetetlen stílusú kampánya is közrejátszott ebben.

- Ne haragudj, de a román pártok viselkedésének nem még inkább mozgósítania kellett volna a magyar szavazókat?

- De igen, de én most nem a helyi, hanem az országos eseményekre gondoltam. Arra, hogy Romániában évek óta folyik a politikum lejáratása. A romániai politikai közélet megítélése talán soha nem volt ilyen mélyen és ez távol tartja az embereket az urnáktól.

- Ha tehetnéd, mi az, amit esetleg másként csinálnál a kampányban?

- Többet lennék az emberek között! Meggyőződésem, hogy nincs annál jobb kampány, minthogy elmész az emberekhez, elbeszélgetsz velük, meghallgatod problémáit. A baj az, hogy erre sokszor egyszerűen nincs időd.

- Mi az, ami az elmúlt hónapban a legpozitívabb és mi az, ami a legnegatívabb nyomokat hagyta benned?

- A legnagyobb erőt az adta, amikor az eldugott falvakban, a nem túl jó életkörülmények között élők járhatatlan utakon, gyalog is elmentek szavazni. A másik véglet is ehhez kapcsolható: volt olyan, aki azt mondta: márpedig ő át nem öltözik vasárnap azért, hogy elmenjen szavazni...

A számolás feszült pillanatai az RMDSZ székházban

- Mit fog tenni a Szatmár megyei RMDSZ azért, hogy négy év múlva nagyobb legyen a részvételi arány a választásokon?

- Nézd, számomra a kampány nem egy hónapig tart, hanem négy évig! Meggyőződésem szerint már holnap kezdődik a következő kampány, ami kemény, becsületes, izzadtságos munkából áll. A mandátum végén a szavazást megelőző egy hónapban csak tudatosítanod kell az emberekben azt, amit a négy éves munkáddal elértél. Ha látják a munkát, látják az eredményeket, akkor el is mennek szavazni!

- Jelenleg a megyei RMDSZ megbízott elnöke vagy. Ha úgy alakul, vállalod a tisztséget hosszú távon is?


- Úgy gondolom, hogy amit október elején vállaltunk, az elértük. És nem volt könnyű dolgunk, ne feledjük ugyanis, hogy egy vesztett háború után vettük át a stafétabotot. A helyhatósági választásokon sajnos nem tudtuk megőrizni pozícióinkat, a törvényhozási választások előtt pedig szintén ez volt a célunk és hála a szavazók bizalmának, sikerült. A kormányzati szerepvállalás soha nem könnyű. Ennek ittuk meg a levét a júniusi választásokon és kihatott a mostani választásokra is. Az USL erre építette kampányát, a nyakunkba varrva minden negatívumot, mást nem is tudott mondani. Nehéz évek voltak, ám nehéz évek lesznek a következők is. Az RMDSZ-nek az lesz az egyik legfontosabb feladata, hogy megfékezze azt a nacionalista hullámot, ami egyre inkább elérte Szatmár megyét is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: