2011-02-18 00:18:04• hírek • kocsis zoltán

Egy iksz, három zakó a magyar mérleg

A labdarúgó Bajnokok Ligája után az Európa-ligában is megkezdték a tavaszi hadjáratot az érintett csapatok. A szurkolóknak nem volt okuk a panaszra, a 16 találkozón összesen 40 találat született, ami 2,5-es meccsenkénti gólátlagot jelent. Több nagyszerű és gólgazdag találkozót is rendeztek, egy-két együttes pedig arra is ügyelt, hogy ne kelljen túlságosan izgulnia a visszavágón.

A napot két olyan együttes nyitotta, amely a Bajnokok Ligája csoportköréből esett ki az EL-be: az orosz Rubin Kazany a nagy hideg miatt nem tudta hazai pályán fogadni a holland bajnoki címvédő Twentét, ezért Moszkvában rendezték a találkozót - ahol „csak" mínusz 17 fok volt a meccs idején. A két bebugyolált csapat összecsapását aztán némi meglepetésre a hollandok nyerték, de Jong és Wisgerhof a hajrában lőtték közel csapatukat a továbbjutáshoz. Nem volt sokkal melegebb Harkivben sem, ahol a helyi Metaliszt a Leverkusent fogadta. A hideg azonban itt sem zavarta meg a vendégeket, akik Derdiyok révén a 22. percben szereztek vezetést, ezt Castro a 72. minutumban toldotta meg még eggyel, majd a hosszabbítás perceiben Sam kétszer is betalált, így a Leverkusen alaposan hidegre tette a Debrecen korábbi ellenfelét.

Boriszovban mínusz 12 fokban fogadta a BATE a Paris St.Germaint, ám a hazaiakat a hideg sem segítette a jobb erőkből álló franciák ellen: bár Bressan és Gordejcsuk góljaival a fehéroroszok kétszer is vezetést szereztek, Erdinc és Luyindula mindannyiszor kiegyenlített - utóbbi a ráadás perceiben. Poznań sűrű havazásban búcsúzott az őszi szezontól (a Juventus ellen) és a fehér égi áldást a portugál Braga sem úszta meg. Akárcsak Rudnevs találatát, ám erre ezúttal nem érkezett dél-európai válasz.


A nyakig bebugyolált Twente meglepetésre nyert a Kazany "otthonában" fotó: .fctwente.nl
A nyakig bebugyolált Twente meglepetésre nyert a Kazany "otthonában" fotó: .fctwente.nl


Nem kellett hasonló időjárási viszontagságoktól tartani a Benfica - Stuttgart összecsapáson, ahol a vendégek Hajnal passza után Harnik révén szereztek vezetést, ám az esélyesebb portugálok hosszú hajrát nyitottak és Cardozo valamint Jara révén fordítani tudtak. Isztambulban sem volt hideg, a Besiktas szurkolói mégis úgy érezhették magukat, mintha jeges vízzel öntötték volna nyakon őket. Vukojevics góljára Quaresma még válaszolni tudott, a második félidőben azonban a Dinamo Kijev hengerelt: Sevcsenko, Yussuf és Gusev góljaival kiütéses győzelmet arattak az ukránok.

Belga - holland presztízscsatát rendeztek Brüsszelben, ám Juhász Roland és az Anderlecht ezúttal nem volt ellenfele az Ajaxnak. A vendégek fél óra elteltével Alderweireld révén szereztek vezetést, amivel megtörték a belgák 861 perce tartó kapott gól nélküli sorozatát. A hazaiak a második félidő elején egyenlíthettek volna, de Wasilewski büntetőt hibázott, ami után nem maradt el a büntetés: Eriksen és el-Hamdaui révén további két lőtt az Ajax és máris továbbjutónak érezheti magát.

Az est előzetesen várt egyik nagy rangadója komoly csalódást okozott: a Napoli és a Villarreal nem hogy gólt nem tudott lőni egymás ellen, de helyzetet is alig tudtak kialakítani. Az iramra, a küzdelemre és a mezőnyben bemutatott látványos megoldásokra azonban nem lehetett panasz.

Egy sebességi fokozattal gyorsabb játékot, nagyobb küzdelmet, több trükköt (és több lökdösődést) hozott az est másik rangadója, a Sevilla-Porto derbi. Az első félidőben a vendégek játszottak némileg fölénybe, ez a játékrész azonban még nagyban hasonlított a nápolyi találkozóra. A szünet után aztán még inkább feljavult a játék. Egy pazar 45 perc alatt egy védelmi hibát kihasználva Rolando szerzett vezetést a vendégeknek egy szabadrúgást követően, ezt azonban Kanouté egy újabb pontrúgás után kiegyenlítette. Uralta a játékot a Sevilla, helyzetek sokaságát dolgozta ki, de Helder nagyszerűen védett. A 85. percben aztán elég volt Sanchez hibája, Guarin pedig megszerezte a győzelmet a Portónak.


Iram, küzdelem, gólok, trükkök - és lökdosődés Sevillában fotó: sevillafc.es
Iram, küzdelem, gólok, trükkök - és lökdosődés Sevillában fotó: sevillafc.es


Nem lehet elégedetlen a másik portugál csapat, a Sporting Lisszabon sem, amely Whittaker góljának következtében hátrányba került ugyan a Glasgow Rangers otthonában, Fernandez azonban a 89. percben döntetlenre mentett. Mint ahogy döntetlen lett az est svájci-orosz párharca is, ám ez eléggé meglepően és fordulatosan alakult. Hiába vezetett ugyanis a szünetben Frei és Streller góljaival 2-0 arányban a Basel a Szpartak ellen, a moszkvaiak a pihenő után Kombarov, Dzjuba és Ananidze révén fordítottak - az utolsó találat már a ráadásban esett. Ezzel szemben a Young Boys a 20. percben hátrányba került a Zenit Szentpétervárral szemben, ám Lulic a második félidő első, Mayuka pedig az utolsó percében lőtt gólt, ezzel pedig nyertek a berniek - ez volt a Zenit első olyan meccse az idei sorozatban, amit nem nyert meg.

Nem hozott izgalmakat a harmadik orosz csapat, a CSZKA Moszkva meccse, amely Necid 29. percben szerzett góljával nyert a PAOK Szaloniki otthonában. Ennél is kevesebb találat született Prágában, ahol a Sparta és a Liverpool tökéletesen semlegesítette egymást és gól nélküli döntetlennel zárt.

Nem panaszkodhattak viszont a Nord Lille Métropole stadionba kilátogató nézők - legalábbis az unalomra nem. A francia és a holland éllovas, azaz a Lille és a PSV Eindhoven összecsapásán Guaye és de Melo révén a hazaiak már fél óra elteltével megnyugtatónak tűnő előnyre tettek szert, ezt őrizték is a 83. percig, amikor a hollandok két perc alatt kiegyenlítettek - előbb Bouma, majd Toivonen talált be Landreau kapujába.

Folytatás jövő héten!

Európa-liga, első meccsek:
Arisz Szaloniki - Manchester City 0-0
Rubin Kazany - Twente 0-2
gólok: de Jong (77.), Wisgerhof (88.)

Metaliszt Harkiv - Leverkusen 0-4
gólok: Derdiyok (22.), Castro (72.), Sam (90., 90.)

Anderlecht - Ajax 0-3
gólok: Alderweireld (32.), Eriksen (59.), Hamdaui (67.)
a hazaiaknál Juhász Roland végig a pályán volt

BATE Boriszov - Paris St.Germain 2-2
gólok: Bressan (16.), Gordejcsuk (81.) illetve Erdinc (30.), Luyindula (89.)

Benfica - Stuttgart 2-1
gólok: Cardozo (70.), Jara (81.) illetve Harnik (21.)
a vendégeknél Hajnal Tamás a 63. percig volt a pályán

Besiktas - Dinamo Kijev 1-4
gólok: Quaresma (37.) illetve Vukojevics (27.), Sevcsenko (50.), Yussuf (56.), Gusev (90., 11-es)

Lech Poznań - Braga 1-0
gól: Rudnevs (72.)

Napoli - Villarreal 0-0

Glasgow Rangers - Sporting Lisszabon 1-1
gólok: Whittaker (66.), illetve Fernandez (89.)

Sparta Prága - Liverpool 0-0

Basel - Szpartak Moszkva 2-3
gólok: Frei (36.), Streller (41.) illetve Kombarov (61.), Dzjuba (70.), Ananidze (92.)

Young Boys - Zenit Szentpétervár 2-1
gólok: Lulic (46.), Mayuka (93.) illetve Lombaerts (20.)

PAOK Szaloniki - CSZKA Moszkva 0-1
gól: Necid (29.)

Sevilla - Porto 1-2
gólok: Kanouté (65.) illetve Rolando (58.), Guarin (85.)
a vendégeknél Cristian Sapunaru végig a pályán volt

Lille - PSV Eindhoven 2-2
gólok: Guaye (6.), de Melo (31.) illetve Bouma (83.), Toivonen (84.)
a vendégeknél Dzsudzsák Balázs végig a pályán volt


Két perc alatt két gólt lőve egyenlített a PSV Lille-ben fotó: psv.nl
Két perc alatt két gólt lőve egyenlített a PSV Lille-ben fotó: psv.nl


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: