2009-10-05 15:06:07• hírek • Ferenczi Noémi

Egy időre megállt a munka

Hétfőn országszerte sztrájkba léptek a közalkalmazottak. Az előre bejelentett tiltakozó akció ideje alatt a kórházakban csak a sürgősségi eseteket látták el, egyes tanintézményekben szünetelt a tanítás, a hivatalokban pedig nem fogadták az ügyfeleket. A közalkalmazottak készek akár meghatározatlan ideig tartó általános sztrájkot kezdeményezni.

A közalkalmazottak hétfői sztrájkja a legnagyobb ilyen jellegű akció az ország közelmúltjának történelmében. Ezzel tiltakoznak az egységes bérezési törvény, a tömeges elbocsátások és a kötelező fizetés nélküli szabadságok ellen. A Szabad Oktatási Szakszervezetek Föderációjának, az Alma Mater és a Spiru Haret szakszervezet, a Sanitas szakszervezet, a Helyi Közigazgatási Szakszervezetek Országos Föderációjának, a Publisid közigazgatási szakszervezetek föderációjának, a pénzügyi hivatalok szakszervezetének országos föderációjának, a munkaügyi szakszervezetek, a börtön dolgozóinak és a rendőrség dolgozóinak szakszervezeti tagjai csatlakoztak az akcióhoz.

Országos szinten több mint 800 ezer közalkalmazott vett részt a tiltakozásban, köztük a szatmárnémeti szakszervezeti tagok is. A megyei tanács dolgozói reggel gyülekeztek a közigazgatási palota előtt, ahol kétórás tiltakozó akció szerveztek, mely az irodákban folytatódott és a munkaidő végéig, vagyis délután négy óráig tartott. A megyei alárendelt intézményeiben is sztrájkoltak. A Gyermekvédelmi Igazgatóságnál, az Északi Színházban, a Dinu Lipatti Filharmóniában, a Megyei Múzeumban is tiltakoztak a kormány intézkedései ellen.

A városházán és a helyi adók és illetékek hivatalában viszont semmilyen tiltakozó akció nem volt. Egyetlen dolgozó sem sztrájkolt, az ügyfeleket zavartalanul végezhették ügyintézéseiket, ugyanis a polgármesteri hivatal dolgozói a kolozsvári illetőségű Közigazgatási Szakszervezetek Föderációjához tartozik. Ezen szakszervezet tagjai másként ütemezték be tiltakozó akcióikat. Október 23-án fognak kétórás figyelmeztető sztrájkot tartani, majd 28-án általános sztrájkot kezdeményeznek.


A reggeli órákban a közigazgatási palota előtt tiltakoztak a közalkalmazottak
A reggeli órákban a közigazgatási palota előtt tiltakoztak a közalkalmazottak


Október ötödike a pedagógusok napja. Más években ezen a napon ünnepséget szerveztek a pedagógusok tiszteletére, az idei azonban elmaradt, ugyanis sztrájkkal ünnepeltek a pedagógusok. Megyénkben két szakszervezethez tartoznak a pedagógusok, a Szabad Oktatási Szakszervezetek Föderációjához (FSLI) és aaz Országos Oktatási Föderáció (FEN) szakszervezeti tömbhöz. Az előbbihez tartozók nem tartottak tanórákat a hétfői nap folyamán, míg a FEN szakszervezeti tömbhöz tartozók japán sztrájkkal, vagyis a karjukra tűzött fehér szalaggal jelezték tiltakozásukat. A legtöbb tanügyi dolgozó ez utóbbi módját választotta a tiltakozásnak, így szinte az összes tanintézményben zavartalanul zajlott a tanítás. Az iskolák vezetőit kérdezve, elmondták, elsősorban a gyermekek érdekeit tartják szem előtt és mint mondják, egyet értenek a sztrájkolók követeléseivel, azonban nem hajlandók a gyermekeket munkabeszüntetéssel „súlytani".


Szinte az összes szatmári tanintézményben zavartalanul folyt a tanítás
Szinte az összes szatmári tanintézményben zavartalanul folyt a tanítás


Az iskoláknak egyébként jogukban állt eldönteni, hogy milyen formában tiltakoznak, vagy hogy tiltakoznak-e egyáltalán. Ahol a munkabeszüntetés mellett döntöttek, vagy nem kapnak fizetés a hétfői napra vagy pedig bepótolják az elmaradt tanórákat. Ezekben a tanintézményben sem maradtak felügyelet nélkül a diákok.

A Pénzügyi Igazgatóság alkalmazottai reggel 8-kor kezdték a sztrájkot. A munkabeszüntetésre már két nappal ezelőtt az intézmény bejárataira kifüggesztett feliratokkal figyelmeztették az ügyfeleket.

A börtön alkalmazottai is japán sztrájkkal tiltakoztak a hétfői nap folyamán.


A pénzügyi igazgatóság alkalmazottai két nappal ezelőtt meghírdették a hétfői munakbeszüntetést
A pénzügyi igazgatóság alkalmazottai két nappal ezelőtt meghírdették a hétfői munakbeszüntetést


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: