2011-02-09 11:28:48• hírek • Szatmár.ro

Egy hónapos szigorú ellenőrzéssel riogatnak

Folytatódik a határon átkelők név szerinti regisztrálása. Hivatalosan nem tudni, hogy ez még meddig tart de a határőrök harminc napos periódussal riogatnak.

A hivatalos álláspont szerint meghatározatlan ideig tart a Magyarország felé vezető határátkelőkön az az akció, melynek során minden, az országból ki, vagy belépő román állampolgárt név szerint bevezetnek egy adatbázisba. Elvileg a határokon átnyúló illegális kereskedelem akadályozása, a csempészek megfigyelése és lebuktatása lenne a cél.

A cél eléréséhez valószínűleg több idő kell, a vámosok eddig csak annyit értek el, hogy rengeteg bosszúságot okoztak. Az országot elhagyóknak negyven perc és 1 óra között kell várakozniuk, hogy átjussanak a határon, ráadásul kedd este több koccanásos baleset történt, amikor újabb átkelő-sávokat nyitottak meg és mindenki előbbre akart kerülni az új sorban.

Szerda reggel a kimenő sávokban továbbra is hosszabb ideig kellett várni, a bejövők 10-20 perces várakozás után léphettek be az országba.

Az egyik átkelő kérdésére a vámos azt mondta, hogy harminc napig fog tartani a "nehezített" átkelés, ám ezt a Határrendészet sajtószóvivője, Oana Totorean cáfolta. A szigorított ellenőrzés időtartama egyelőre nem tisztázott. A várakozás egyébként a kereskedőknek, üzletembereknek illetve a határ túloldalán lakó román állampolgároknak okoz nagyobb kellemetlenséget. A várakozási idő kiszámíthatatlansága miatt sokan nem tudnak pontosan megérkezni  megbeszélésekre, a szomszédos megyékben lakók számára pedig napi egy óra megy el hiába a életükből.

Bár állítólag az ország minden Magyarországgal határos határátkelőhelyén tart a nehezített ellenőrzés, információink szerint Bihar megyében az átkelés zavartalan.

Arad megyében tart az ellenőrzés: a román határrendőrség a határátlépésnél a szabálysértések és a törvénytelenségek megelőzése érdekében szigorúbb ellenőrzéseket hajt végre - nyilatkozta az MTI-nek Fabian Badila, a román országos határrendőrség szóvivője. A nagylaki határátkelőhely belépő oldalán a teherautóknak négy, a kilépő oldalon három órát kell várakozniuk  - közölte ugyancsak kedden Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.


Sorbanállás a határátkelőhelyen
Sorbanállás a határátkelőhelyen


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: