2016-07-21 14:53:48• hírek • Szatmár.ro

Egy hónap múlva nyílhat meg a reptér - de mi lesz a ráköltött 31 millió lejjel?

A jelek szerint nem téríti meg az Európai Unió a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér felújítására 2016-ban elköltött több mint 30 millió lejes összeget, emiatt nincs értelme a sietségnek: a kivitelező még egy hónapot kapott arra, hogy befejezze a munkát. Pataki Csaba szerint élettel kell megtölteni a repteret - különböző eseményeket is szerveznek majd a leszállópályán.

Az európai alapok minisztere 2015 októberében írta alá Szatmárnémetiben a nemzetközi repülőtér felújításának támogatásáról szóló szerződést. A Szatmár Megyei Tanács már az aláírást megelőzően befejezte a közbeszerzési eljárást, így ezzel már nem veszítettek időt, azonban így is csak a munka felét sikerült elvégezni. Ezt követően arra számítottak, hogy a reptér ügye bekerül azon a projektek közé, amelyek átütemezését, gyakorlatilag meghosszabbítását kéri az európai alapok minisztériuma az EU-tól. Ha ez megtörténik, akkor a munkálatokat be kellett volna fejezni legkésőbb május végéig, az Európai Unió pedig visszatérítené a befektetett pénzt.

Ez viszont nem így történt - tudtuk meg Pataki Csabától, a Szatmár Megyei Tanács új elnökétől. A projekt nem került fel a sokat emlegetett listára, emiatt pedig az EU nem is fogja megtéríteni a megyei tanács által a felújításba a 2016-os év folyamán befektetett hatalmas összeget.

„A kivitelező sem tudta tartani a megadott határidőt a kedvezőtlen időjárás miatt. Szakértők nézték meg, hogy milyen stádiumban van most a felújítás és azt javasolták: kapjon a kivitelező további egy hónap haladékot, hogy a munka minősége megfelelő legyen" - mondta el a Szatmár.ro-nak Pataki. „Ha már csúszás van, akkor már mindegy az egy hónap ide vagy oda. De csinálják meg tisztességesen, mi nem akarjuk elsietni a repülőtér megnyitását" - fűzte hozzá.

A Szatmár Megyei Tanács saját forrásaiból egyébként 6 millió lejt, kölcsönből további 25 milliót költött a felújítás finanszírozására. Mivel az EU ezt az összeget nem fizeti vissza, a megyei tanács költségvetésébe egy meglehetősen nagy lyuk keletkezett. „Már felkerestem a szállításügyi minisztériumot, hogy segítsen a pénz előteremtésében, augusztusban pedig újra Bukarestbe látogatok ez ügyben, hogy esetleg kormányforrást tudjunk bevonni. Mert ha ez a 31 millió lejes mínusz a megye nyakán marad, akkor nehéz helyzetbe kerülünk" - mondja Pataki.

A jelenlegi megyei tanácselnök már a kölcsön megszavazásakor, még szenátorként jelezte, hogy bajba kerülhet a megye, ha nem jönnek be a számítások. „Ha meggátoltuk volna a beruházást, az lett volna a gond. Azonban soha nem kérdőjeleztük meg, hogy ezt a munkát meg kell-e csinálni. Meg kell. Procedurálisan nagyot hibázott a minisztérium, mert a finanszírozási szerződést nagyon későn lehetett aláírni. Ha a szerződés már tavaly tavasszal élt volna, akkor a beruházás nagy részét 2015 végén el lehetett volna számolni Brüsszel irányába. A megye mozgott, a reptér mozgott, de a felújítás megkezdéséről szóló parancsot addig nem lehetett kiadni, amíg nem volt rá fedezet. Sajnos három reptér is ilyen helyzetbe került, de a szatmári az egyetlen, amelyik nagyjából be is fejezte a modernizálást. Sem a nagybányai, sem a Tulcea-i nincs kész" - magyarázza Pataki Csaba.

A repülőtér egyfajta közszolgáltatás, aminek a működtetése soha nem fog megtérülni a repülőtéri illetékekből. Viszont egy kapu Európa és a világ felé. „Rajta vagyunk a térképen és ez számít és ennek közvetett hozadéka sokkal nagyobb mint a közvetlen. Mindent meg fogunk tenni annak érdekébe, hogy nemzetközi járatokat hozzunk a reptérre, ha már ennyi pénzébe került az adófizetőknek, akkor kötelességünk, hogy élettel töltsük meg" - véli a megyei tanács elnöke.

Az élettel való megtöltés Pataki Csaba olvasatában nem csak a repülőjáratok fel és leszállását jelenti. „Fontosnak tartom, hogy amikor nincs légi forgalom, akkor különböző eseményeket vigyünk ki a repülőtérre. Már szó van egy drive-test megszervezéséről a reptéren és leszállópályáján" - mondja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: