2014-11-26 17:07:23• hírek • Kocsis Zoltán

Egy hónap, két nemzetközi verseny, két aranyérem

Igazán sikeres hónapot tudhat maga mögött a krasznabélteki Nachbil pincészet: november folyamán két rangos nemzetközi borversenyen is aranyérmet szereztek borai. Ráadásul - ami külön említésre méltó - a fehér és a vörös borok között is a legjobbak közé választották a krasznabélteki szőlődombokon termelt nedűt.

„Ez különösen nagy dolog és erre igazán büszkék lehetünk. Rangos nemzetközi versenyeken érmeket nyerni mindig jó érzés. Ám az, hogy fehér és vörös boraink is ilyen remekül szerepeltek, az különösen nagy dolog", mondta Serli Csilla, a Nachbil borszakértője.

Ráadásul mindkét nyertes bornak külön érdekessége, külön története van.

A november elején az olaszországi Meranóban megrendezett XXIII. Merano Wine Festivalra első alkalommal hívtak meg romániai prémium borokat termelő pincészeteket. Ilyen körülmények közepette már eleve az komoly megtiszteltetés, hogy a Nachbil köztük lehetett. És ha már ott volt, el is hozott egy aranyérmet a dél-tiroli városból. Méghozzá egy 2012-es rajnai rizlinggel.

„A rajnai rizlingről azt kell tudni, hogy mindenki elvárja a Rajna-mentén termelt borok minerális jegyeit. Amihez a Rajna-menti vidékek hűvös, hideg estéire lenne szükség. Noha nálunk ilyen esték nincsenek, a borunk képes volt megfelelni az eredeti rajnai rizling iránt táplált követelményeknek", magyarázta Serli.

A Kárpátmedencei Borversenynek Budapest adott otthont november utolsó előtti hétvégéjén. Erre az eseményre a Nachbil már negyedik éve hivatalos és ezúttal egy fekete leánykát nevezett a versenyre. Ezt a szőlőt eddig nem nagyon termesztették Észak-Erdélyben, Krasznabélteken is csak 2011-ben telepítették. A Kárpátmedencei Borversenyre pedig az első termést, tehát egy 2013-as bort küldtek el.

„Ilyen fiatal bort nem szoktak versenyeztetni. Mi azonban jónak, tartalmasnak éreztük, ezért beneveztük. Az eredmény pedig minket igazolt, hisz idősebb borokat megelőzve nyert aranyérmet", magyarázta Serli.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: