2011-05-30 09:15:49• hírek • MTI/AFP/AP/Reuters

Egy hete csapott le a pusztító tornádó

A Joplin amerikai kisvárost romba döntő tornádó nemzeti katasztrófa, ezért az egész nemzetnek reagálnia kell a tragikus következményekre - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a Missouri államban lévő településen vasárnap tett látogatásán.

Az 50 ezer lakosú városra egy hete csapott le a pusztító forgószél. A halálos áldozatok száma a legfrissebb adatok szerint 142, de még mindig több mint száz eltűnt után kutatnak. A tornádó, amely egy 6,4 kilométer hosszú és több mint egy kilométer széles sávban pusztított a városban, összesen mintegy 8 ezer épületet rombolt le, vagy rongált meg.

Obama az állam kormányzójával, Jay Nixonnal felkereste a súlyos károkat elszenvedett városnegyedek egyikét, kezet fogott és elbeszélgetett a romhalmazzá vált otthonuk előtt álldogáló emberekkel.

Megígérte, hogy a központi kormányzat segítségükre lesz az újjáépítésben, ami azonban évekig eltarthat, de a kemény munkának meglesz az eredménye. Kérte az amerikaiakat, hogy adományokkal segítsenek bajba jutott honfitársaikon. Az elnök részt vett a halálos áldozatokra megemlékező szertartáson.

Obama a múlt héten Európában tartózkodott, de kedden Londonban már jelezte, hogy az "egész ország" felsorakozik a katasztrófa áldozatai mögé.


Az elpusztított kisvárost látogatta meg Obama
Az elpusztított kisvárost látogatta meg Obama


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: