2011-01-27 12:28:16• hírek • Szatmár.ro

Egy haláleset, két igazolt vírusfertőzés

Megérkeztek a hivatalos eredmények: az elhunyt gyerek és a jelenleg kórházban fekvő kamionsofőr is A H1N1 vírusfertőzött.

Csütörtökön délelőtt tíz órától a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság székhelyén tartott sajtótájékoztatón számoltak be a szatmári újinfluenzás esetekről.

Kiderült, hogy a jelenleg is kórházban fekvő kamionsofőr valóban az A típusú H1N1 vírussal fertőződött meg. „A férfi állapota egyelőre nem javult, elkülönítve, az intenzív osztályon kezeljük. Intubálva van és a szükséges kezelési módszerekkel próbálunk javítani az egészségi állapotán" - mondta el Constantin Demian, a Szatmár Megyei Kórház szóvivője.
Ami az elhunyt pettyéni kislány esetét illeti, kiderült, valóban újinfluenzában is szenvedett. A gyermeket január 12-én peritonitsszel utalták be a szatmári egészségügyi intézménybe. Ám mivel az állapota percről-percre súlyosabbra fordult, műtéti eljárásra volt szükség.

„A genny teljesen szétterjedt a hasüregében, ami egy sor komplikációt okozott. A kislánynak bélcsavarodása lett és perforált vakbélgyulladása. Miután megműtöttük azonban az állapota javulni kezdett" - magyarázta Dr. Szatmári Lajos sebész szakorvos.

Két napon keresztül lábadozott a kislány a gyermeksebészeten, amikor az állapota hirtelen mégis romlani kezdett, tüdőproblémák léptek fel. Ezért a szatmári orvosok antibiotikumos kezelést rendeltek el, viszont mivel ezekre sem reagált megfelelően a szervezete, ezért január 16-án egy kolozsvári klinikára szállították át.

Itt is kritikus maradt az állapota, ugyanakkor felmerült az A típusú H1N1 vírusfertőzés gyanúja is. A kislány mintáit Bukarestbe küldték, de a gyerek január 23-án elhunyt. Két nappal ezután érkeztek meg az eredmények, amelyek igazolták az újinfluenzát.

Egyelőre a boncolás eredményeit nem közölték a szatmári hatóságokkal, a szaktárca szerint azonban az újinfluenza okozta a gyerek halálát. Arra a kérdésre azonban, hogy hol fertőződhetett meg a gyerek, hiszen a családtagjai nem betegek, más személyekkel pedig nem került kontaktusba, a szakértők nem tudtak válaszolni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: