2020-06-29 12:31:42• hírek • Bede Emőke / Agerpres

Egy friss felmérés szerint a romániai alkalmazottak 80 százaléka nem tervez idénre külföldi nyaralást

Diocletianus palotája a horvátországi Splitben. Forrás: saját felvétel.
Diocletianus palotája a horvátországi Splitben. Forrás: saját felvétel.

A romániai alkalmazottak közel 75 százaléka még nem ment pihenőszabadságra ebben az évben, de 42 százalékuk szándékozik ezt rövidesen megtenni - derül ki a BestJobs munkaerőpiaci platform hétfőn közzétett felmérésből.

A felmérés szerint a megkérdezettek 42 százaléka aggódik amiatt, hogy az emberek túl sokat lazítottak a távolságtartási és higiéniai szabályokon, és emiatt újabb járványhullám jöhet. 23 százalékuk attól tart, hogy újabb megszorításokat fognak bevezetni a hatóságok, amelyek áthúzhatják nyaralási terveiket. A válaszadók 80 százaléka az ország határain belül marad idén nyáron. 57,4 százalékuk a hazai hegyvidéken vagy a tengerparton szeretné eltölteni pihenőnapjait, 24,8 százalékuk otthon.


A nyaralást tervezők 34,2 százaléka ugyanakkora összeget tervez nyaralásra költeni idén is, mint a pandémia előtti években, 16 százalékuk viszont azt válaszolta, hogy a tavalyi költségvetéshez képest 30 százalékkal csökkentik le az idei szabadság büdzséjét. A megkérdezettek 50 százaléka szállodában vagy panzióban tervez megszállni, 12 százalékuk bérelt lakásban, illetve lakókocsiban vagy sátorban akar lakni a pihenőszabadság alatt.


A szabadságról való visszatérést követően az alkalmazottak 29 százaléka azonnal vissza akar térni a munkahelyére, anélkül, hogy elővigyázatossági intézkedéseket tenne kollégái védelmében. 28 százalékuk távmunkában szándékozik dolgozni év végéig, és 21 százalékuk nyilatkozta azt, hogy munkatársai esetleges megfertőzését elkerülendő 14 napon át otthon fog tartózkodni, miután hazatért a nyaralásból. A válaszadók 18 százaléka fontolgatja, hogy COVID-tesztet végeztet az üdülésből való hazatérte után.


A BestJobs adatai szerint a járvány jövedelemcsökkenéssel járt számos romániai alkalmazott számára: a válaszadók negyede azt mondta, hogy a család jövedelme 25 százalékkal csökkent a pandémia idején, míg 24,5 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy bevételeik több mint 50 százalékkal estek vissza.


A BestJobs 2020. június 15-20-a között végezte el felmérését 804 romániai internet-felhasználó körében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: