2015-04-22 03:26:35• hírek • Kocsis Zoltán

Egy félidős negyeddöntők

Különös párhuzam húzható a Bajnokok Ligája negyeddöntőinek keddi visszavágói között: mind Münchenben, mind pedig Barcelonában csak egy félidőt játszott a hazai csapat. Más kérdés, hogy a néha unalomba fúló második félidő ellenére így is maradandó emléket produkált a két gárda a két szenvedő fél, a Porto, illetve a Paris St. Germain ellen.

Egy héttel korábban a Bayern München meglepően sima, 3-1-es vereséget szenvedett Portóban és bizony sokakban merült fel a kérdés, Pep Guardiola fiai képesek lesznek-e fordítani. Ha az első félidőben sikerülne betalálni és a Porto közben nem lő gólt, akkor talán... gondolhatták a szurkolók. Nos, a Bayern nem csak hogy teljesítette mindkét kívánságot, de 40 perc alatt teljesen lemészárolta a Portót.

Robert Lewandowski első percekben jegyzett kapufája jelezte: a bajorok kellően harapós kedvükben vannak ahhoz, hogy ledolgozhassák hátrányukat. A 13. percben aztán ezt meg is kezdték, amikor Juan Bernat beadása után Thiago Alcantara középen berobbanva közelről a hálóba fejelt. Kilenc perccel később máris a Bayern állt továbbjutásra idegenben szerzett góljának köszönhetően, miután egy szöglet utáni kavarodásban Jerome Boateng fejelt a kapuba. Öt újabb perccel később már összesítettben is gólelőnye volt a Bayernnek, miután Lewndowski góllal fejezte be az est legszebb akcióját, amely során Philipp Lahm és Thomas Müller úgy hozta helyzetbe a lengyelt, hogy a labda közben végig a levegőben volt.

A Porto totálisan leblokkolt a bajor lavina előtt, szegény vendégek szinte egyáltalán nem tudták megtartani a labdát. A hálóba viszont rendre megtalálták, miután a 36. percben Müller 30 méteres lövése után a labda egy védőn megpattanva jutott a hálóba, majd négy perccel később ismét Müller villant és kiosztott egy újabb gólpasszt Lewandowskinak. Ezzel a Bayern az első csapat a BL történelmében, amely egyenes kiesés szakaszban egy félidőben öt gólt tud rúgni.

Nem véletlen, hogy a hazai szurkolókban felvillant a 2009-es nyolcaddöntő, amikor egy másik portugál sztárcsapat, a Sporting 7-1-re kapott ki Münchenben. Érdekesség, hogy azon a meccsen debütált a felnőttek között egy bizonyos Thomas Müller... természetesen góllal.

Akkor hármat rúgott a pihenő után a Bayern, most viszont úgy tűnt, megelégedett az első félidő termésével, így nem nagyon erőltette az újabb támadásokat. Míg nem a 74. percben Jackson Martinez fejjel meg nem szerezte a Porto becsületgólját. A kolumbiai három perccel később közel járt ahhoz, hogy izgalmassá tegye a meccset - ám Xabi Alonso szabadrúgásával végül a Bayern talált be újra, beállítva a 6-1-es végeredményt. Portugál csapat vélhetően nem igen vágyik mostanság az Allianz Arénába...

A Bayernnel ellentétben a Barcelona megnyugtató, 3-1-es előnnyel várhatta a Paris St. Germain elleni visszavágót. Ez az előny alig negyed óra elteltével tovább nőtt, miután Andres Iniesta pazar, 50 méteres szóló után Neymart hozta gólhelyzetbe - a brazilnak „már csak" Salvatore Sirigu kapust kellett kicseleznie. Húsz perccel később Dani Alves remek beadására érkezett jól a brazil és fejjel megszerezte önmaga és csapata második gólját.

Az első félidőben Lionel Messi és Alves is közel járt a gólszerzéshez, a szünet után viszont szinte a lefújásig kellett várni a Barcelona újabb veszélyes helyzetére - ekkor Messi lőtt kevéssel kapu mellé. Ebben a játékrészben a katalánok már nem erőltették a támadásokat, megelégedtek az eredmény tartásával. A PSG a hazaiak energiatakarékos üzemmódja ellenére se nagyon tudott veszélyes lenni. Ha igen, akkor előbb Marco Verratti lőtt 16 méterről kevéssel a kapu mellé, majd Zlatan Ibrahimovic dolgoztatta meg kicsit Marc-André ter Stegent.

Bajnokok Ligája negyeddöntő visszavágók (összesített eredmény):
Bayern
München - Porto 6-1 (7-4)
gólok: Alcantara (13.), Boateng (22.), Lewandowski (27., 40.), Müller (36.), Xabi Alonso (88.) illetve Martinez (74.)

Barcelona - Paris St. Germain 2-0 (5-1)
gólok: Neymar (14., 34.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: