2011-04-18 15:28:22• hírek • Szatmár.ro

Egy felemelően szép pillanat margójára

A Kölcsey - napok zárómozzanata méltó befejezése volt annak a hétnek, amely egésze a  magyar nyelvről, a magyar szóról, kultúráról , összetartozásunkról szólt - a rendezvény margójára - Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatójának írása.

Már maga a tény, hogy több civil szervezet első szóra mellénk állt , és örömmel vállalta, hogy előadást tart diákjainknak, sokatmondó. Tartalmas, szép pillanatokat élhettek át azok, akik akár Kaffka Margitról, Gellért Sándorról, akár a magyar huszárokról- egy igazi hungaricumról- akár nemzetünk nagyjairól , Kölcseyről vagy Wesselényiről hallgatták meg az előadókat.

A péntek délutáni előadások  nagynevű  előadói a középiskolás diákok számára is érdekfeszítő  módon mutatták be Kölcsey és Wesselényi életét  és munkásságának a tankönyvekből kevéssé ismert oldalát.
A legfelemelőbb pillanat a  magyarországi Tolcsváról érkezett Kádas Jánosné Pásztor Katalin szavaihoz fűződtek. Katalin   és családja  ma már szinte ritkaságszámba menő önzetlen segíteni akarása többet mond az összetartozásról minden szónál. Családi , baráti körben kezdtek el, egy erdélyi kirándulás után könyvet gyűjteni. Magánszemélyektől, kiadóktól, mindenkitől, aki segíteni akart. Tolcsva község önkormányzata, Csoma Ernő polgármester úrral az élen azonnal segített mindenben.


1300 kötetet kapott a Kölcsey
1300 kötetet kapott a Kölcsey


A község kisbusza hozta a könyveket Budapestről, Dunaújvárosból, bárhonnan, ahonnan  adtak.  Ugyanez a kisbusz indult az első adománnyal Erdélybe, Székre: 2500 könyv érkezett általuk. A gyűjtés folytatódott  újabb könyvek  érkeztek, és a Kádas család keresni kezdte, ki lehetne a következő, aki örömmel fogadná az adományt. Választásuk a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumra esett.  Péntek délután 1300 könyv érkezett a főgimnáziumba...

Szerényen, magától értetődő természetességgel mondja Katalin, hogy folytatják mindaddig, míg
vannak adományok, mert a könyvre szükség van, Széken, Szatmáron, Szatmárhegyen, Erdélyben és Kárpátalján...
Köszönjük szépen a könyveket is, de leginkább a pillanatot: a mai önző érdekviágban is vannak még önzetlen, segíteni akaró emberek. Isten áldása legyen munkájukon!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: