2008-02-26 19:47:55• hírek • Anna Szelényi

A kínai étel az európai nép kedvence

A Yin és Yang által közvetített harmóniát  jelképeznie kell az ételnek is.

Azt mondják, hogy nem értheted meg egy ország kultúráját, addig, míg nem kóstoltad meg hagyományos ételeit és italát.
Kína esetében ez a kijelentés valósabb, mint gondolnánk. Hagyományai az idők során kevésbé voltak ismertek, ám manapság egyre több turista fedezi fel változatosságát.

Kína regionális kultúrája számtalan recept megjelenését idézte elő. Konyhai művészetük 8 alkategóriát foglal magába, a származási területek szerint: Anhui, Cantonese, Fujian, Hunan, Jiangsu, Shandong, Szechuan és Zhejiang.

A dinasztiák váltakozása, valamint az idő múlása egyre jobbá tette a kínaiak konyhai művészetét.

A jelenben ismert modern konyha úgy tűnik, hogy a Ming dinasztia (Kr. u. 1368-1644) korában érte el fénykorát és az azt követő dinasztia, Manchus is hozzájárult ehhez.

Uralkodásuk idején jólét és virágzás jellemezte a kultúrát. Ennek alapján 3 napig tartó ünnepségeket is rendeztek, ahol a szakácsok mindig új elemet próbáltak beiktatni a már jól ismert receptekbe.

Ezen kívül a szakácsok nem elégedtek meg csupán az ízlelő érzékek lenyűgözésével, hanem úgy tartották, hogy az ételnek színvilága által is gyönyörködtetnie kell.

A már jól ismert Yin és Yang által közvetített harmóniát ugyanúgy jelképezni kellett az ételnek is. Tehát, ha egy étel ropogós volt, akkor azt ki kellett egészíteni egy lágy és puha hozzávalóval, ahogyan egy csípős fűszert is egy édessel kellett harmóniára ösztönözni.

A kínai konyhát a világ második legjobb konyhájaként tartják számon, a francia után. Ugyanakkor a két konyha valamelyest hasonlít egymásra. Mégis az európai és kínai stílus egyik legnagyobb különbségét a szószok elkészítése jelenti. A kínaiak készítik a legjobb szószokat, már csak azért is, mert a receptek kevéssé ismertek, a hozzávalók pedig mindig a legjobb minőséget tükrözik.

A kínai kultúra egyik híres motívuma a pálcikák használata. Segítségükkel elfogyaszthatóak Kína egzotikus készítményei, még ha elsőre igazán nehéznek is tűnik használatuk.

Manapság minden kínai ételre specializálódott étterem lehetőséget nyújt az európai étkészlet, valamint a pálcikák közötti választásra. A luxus-éttermekben még ezüstből készült pálcikák is előfordulhatnak, ám az igazán hagyományos pálcikák fából, vagy bambuszból készülnek.

Előnyeivel és hátrányaival egyaránt a kínai ételnek egyre nagyobb rajongói vannak hazánkban is. Mindenképp érdemes kipróbálni, ha esetleg eddig még nem tették meg…

Sz. A.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: