2011-11-29 17:13:53• hírek • Póti Orsolya

Egy éves a Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület

Egy évvel ezelőtt alakult meg Szatmár megye legfiatalabb kulturális egyesülete, a „Bartók Béla" Hagyományőrző Egyesület. A szatmári hegedűtanár, Bertók Béla irányítása alatt ma már saját énekkarral, szavalókkal, népi- és citerazenekarral mutatkozik be különböző rendezvényeken az egyesület.

A Bartók Béla Hagyományőrző Kulturális Egyesület alapító tagjainak első rendezvényére december 7-én került sor a Piros-téglás épületben. Az ünnepélyes megnyitón fellépett több intézmény kórusa, szép szavalatok, duettek és trombita szólók hangzottak el. Majd a fiatal egyesület január 15-én az Északi Színházban egy nagyszabású gála keretén belül mutatta be mindazt, amit megyénk fiatal generációjának is át szeretne adni: a népzenét, a néptáncot és a csodálatos népdalokat.

Az egyesület Bertók Béla zenetanár javaslatára jött létre, aki hegedű és klasszikus gitár tanárként hosszú ideje belevetette magát a szatmári kultúréletbe. A művész úgy gondolta, a szatmári közösségnek szüksége van egy olyan szervezetre, amely támogatja, őrzi és átadja a hagyományokat.

Az egy év során megalakult az egyesület népi zenekara, a „Bartók Béla" Énekkar és nemrég a hét tagból álló citerazenekar.

A bemutatkozó gála után szinte minden hónapban rendezvényre invitálták a nagyérdeműt az egyesület tagjai. Februárban vidám farsangi ünnepségen vehettünk részt, majd a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretében hallhattuk a népi zenekart játszani és a március 15-i ünnepségen is fellépett a „Bartók Béla" Énekkar.

Az egyesület részt vett a XX. Hajnal Akar Lenni Népdalvetélkedő szervezésében, és március végén Bartók Béla születésének 130. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartott. Augusztusban igazán nagy szabadtéri rendezvényre készültek az egyesület tagjai: friss kaláccsal és forró bográcsgulyással várták mindazokat, akik különleges módon akarták megünnepelni Szent István és Új Kenyér napját.

Az egyesület magas színvonalra való törekvését tükrözi az, hogy októberben Dr. Csendes László professzor és hegedűművész tartott előadást „Bartók Béla égő világa" címmel.

„A saját rendezvényeink mellett szívesen eleget teszünk más szervezetek, intézmények felkérésének is - mondta Bertók. Az egy év során az énekkar, a szavalók és a zenészek számos rendezvényen vettek részt, legutóbb a nemrégiben felavatott nagykárolyi református szociális központ javára tartott előadáson léptünk fel" - magyarázta a zenész.

Bertók azt is elmondta, hogy várják mindazon fiatalok jelentkezését, akik szívesen énekelnek kórusban, és azokat is, akik szeretnék elsajátítani a népi hangszer, a citerázás alapjait. Ugyanakkor az egyesület a közlejövőben létre akar hozni két néptánccsoportot is, amelybe szintén várják az érdeklődők jelentkezését.

A tervek szerint az egyesület a decemberi hónap folyamán egy táncházi találkozót szervez, különlegesebb műsoraikat pedig a jövő évre tartogatják.

Jelentkezni lehet a 0770-470-048-as telefonszámon, Bertók Bélánál.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: