2011-09-06 08:47:04• hírek • MTI

Egy év múlva áll helyre az olajtermelés Líbiában

Legkorábban a jövő év végére emelkedhet vissza a háború előtti szintre a líbiai nyersolajtermelés - mondta a keddi Financial Timesnak a líbiai állami olajvállalat újonnan kinevezett elnöke.

Nuri Berruien a londoni gazdasági lapnak adott interjúban kijelentette: 2012 végén vagy 2013 elején érheti el a Kadhafi-rezsim elleni fegyveres felkelés előtti 1,6 millió hordós napi átlagot a Líbiában kitermelt olaj mennyisége.
Berruien szerint az ország keleti térségében már ebben a hónapban megindulhat valamelyes mértékű kitermelés, de a napi mennyiség kezdetben inkább csak néhány tízezer hordó lesz, semmint több százezer.
Az olajcég vezetője ugyanakkor kijelentette, hogy 15 hónapon belül el lehet érni a háború előtti 1,6 millió hordós napi kitermelést. "Ez az derűlátó előrejelzés ... de úgy gondolom, van ok a derűlátásra" - mondta.

A lap szerint a líbiai olajipari vállalat elnökének prognózisa a legoptimistábbak és a legpesszimistábbak között van; az előbbi forgatókönyvek néhány héten belül is elképzelhetőnek tartják a kitermelés helyreállását, az utóbbiak között ugyanakkor van olyan, amelyik szerint ez akár három évig is eltarthat.
Egyes mezők és terminálok heves tüzérségi tűz alá kerültek a háború során, és a három fő keleti olajkikötő többször is gazdát cserélt. Az egyikben több tározó leégett és a vezérlőközpont is teljesen megsemmisült - mondta Berruien.
A cégelnök szerint azonban az első kárfelmérések ezzel együtt sem mutatnak olyan komor képet, mint amilyentől tartani lehetett. A károk elsősorban a kiszolgáló infrastruktúrát érték, nem a fő termelő létesítményeket. "Ez nem Irak, nálunk nem fog öt évig tartani (a háború előtti termelési szint elérése)" - mondta a vállalat vezetője a brit gazdasági lapnak.

Az olajkitermelés csak 2012 végére állhat helyre az országban

Berruien szerint még egyik külföldi olajcég sem tért vissza Líbiába, de a líbiai olajipari vállalat illetékesei már tárgyalnak egyebek mellett az olasz ENI, a francia Total és a spanyol Repsol vezetésével. Hozzátette: a líbiai olajcég tiszteletben tartja a Kadhafi-érában kötött szerződéseket, de az valószínűtlen, hogy Líbia új kitermelési egyezményeket ajánlana külföldi vállalatoknak, amíg nincs új alkotmánya és demokratikusan választott kormánya.
A líbiai nyersolaj kiesése londoni szakelemzők szerint különösen érzékenyen érintette a fő európai fogyasztókat a közelség és a kivételes minőség miatt is.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, amely rendszeres olajpiaci elemzéseket is közöl, a fegyveres konfliktus idején összeállított több helyzetértékelésében is kiemelte, hogy a líbiai válság miatt kiesett, jóval több mint egymillió hordónyi napi olajkínálat rövid szállítási útvonalú, "light sweet" típusú, vagyis magas minőségű olajpárlatok gyártására alkalmas, alacsony kéntartalmú könnyűolaj. Ezt azonos minőségben a Barclays Capital szakelemzői szerint "semmivel sem lehet pótolni", mivel nincs a piacon ilyen mennyiségű kínálati felesleg rövid szállítási távolságú, light sweet típusú nyersolajból.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: