2017-03-02 14:40:02• hírek • Kocsis Zoltán

Egy év alatt tíz százalék – csoda, hogy az újabb határidő is a múlté?

„Csak a kivitelezőn múlik, mikor végeznek a munkálatokkal", mondta tavaly az Igazságügyi Palota rehabilitálása kapcsán a törvényszék elnöke. Nos, egy évvel később még mindig javában zajlik a munka, bőven átlépve a szeptemberi határidőt. Nem is beszélve 2013-ról!

Az 1894-1896 között Igazságügyi Palotának épült épület - amelyben ma a bíróság, a törvényszék és a börtön működik -   felújítási tervei még 2006-ban készültek el. A kivitelezési munkálatok 2011-ben kezdődtek és az akkori tervek szerint két évig kellett volna tartaniuk. Csakhogy a 48.754.000 millió lejes költségvetésből az első évben 2,5 millió lejt utalt ki az épületet birtokló igazságügyi minisztérium, a következő esztendőben, 2012-ben pedig alig 700.000 lejt a beígért 19 millió helyett! Így a 2013-ban kiutalt 7 millió lej szinte csak a tartozások fedezésére volt elég.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a munkálatok stagnálni kezdtek, aminek egy tragikomikus eset vetett véget: 2013. július 16-án beszakadt az egyik tárgyalóterem teteje a padláson felújítási munkálatokat végző fogoly alatt! A mennyezet egy része hatalmas robajjal zuhant a padlóra, az eset pedig akkora port kavart, amely Bukarestig is eljutott: a kormány gyorsan kiutalt újabb 4,5 millió lejt.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Nilda-Preda Tarnoveanu, a Szatmár Megyei Törvényszék elnöke a felújítási munkálatok kapcsán elmondta, azok jelen pillanatban 96,35%-ban készültek már el. Ez elsősorban azért érdekes, mert tavaly ilyenkor 86%-os stádiumban volt a beruházás, azaz egy év alatt alig tíz százalékot haladtak a munkálatok. Idén már nem is mert találgatásokba bocsátkozni, miután tavaly kijelentette: kizárólag a kivitelezőn múlik, mikor fejezi be a munkát. De legkésőbb 2016. december 30-ig be kell fejeznie...

Ki emlékszik már az eredeti, 2013-as határidőre...

Az épülettel kapcsolatban az elnök megjegyezte továbbá, hogy komoly gondot okoz számukra az archívum tárolása. Az erre a célra kialakított tér ugyanis kevésnek bizonyult, úgyhogy más megoldást kell keresniük.

Felújításra vár a Nagykárolyi Bíróság épülete is. Remélhetőleg ez a munkálat zökkenőmentesebb lesz. A bíróságnak otthont adó épület 2015-ig a nagykárolyi önkormányzat tulajdonát képezte, ezt követően került az igazságügyi minisztérium birtokába. Jelen pillanatban reális az esély arra, hogy az épület felújítását a Világbank finanszírozza - másik öt romániai igazságszolgáltatási épülettel egyetemben.

A Nagykárolyi Bíróság épülete

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: