2011-03-10 09:34:13• hírek • Sárközy Júlia/MTI

Az olaszok nem szégyellnek puskázni

Az olaszok kisiskolás koruk óta másolnak - derült ki abból a szerdán közölt szociológiai felmérésből, melyet a plágiumbotrányba keveredett Karl Theodor Guttenberg német védelmi miniszter lemondása után végeztek.

Három olasz diákból kettő puskázik - állapította meg a Marcello Dei szociológus által végzett és a La Republica napilapban megjelent vizsgálat. A felmérés azt mutatta, hogy már az általános iskolások huszonöt százaléka is másokról másolja a leckét vagy az osztályban írt dolgozatot.

Minél magasabb osztályba járnak a tanulók, annál jobban emelkedik a puskázók aránya. A szakközépiskolák és gimnáziumok diákjainak hatvankilenc százaléka ismerte el, hogy gyakran puskázik.

A szociológiai kutatás ennél is meglepőbbnek tartja azonban a fiataloknak a csalással kapcsolatos érzéseit: a gyerekek negyven százalékát örömmel tölti el, ha sikerül puskáznia, a maradék hatvan százalék, ha nem is lelkes azért, amit tett, de nem érez lelkiismeret-furdalást. A pedagógusok magatartása sem tér el: hetvenhét százalékuk megbocsáthatónak tartja, ha valaki a másikról másol, és a tanárok huszonhárom százaléka ezt nem is bünteti.

A vizsgálat nem titkolta, hogy a plágiummal vádolt és lemondott Guttenberg esete keltette fel a puskázásról könyvet is írt szociológus érdeklődését, de kutatását a fiatalabb korosztályra korlátozta. Olasz miniszter biztosan nem mondott volna le, sőt Itália lelkesen tapsolt volna a ravaszsághoz - jegyezte meg az Il Giornale napilap.


Nagyrészt puskázásból élnek az olasz diákok
Nagyrészt puskázásból élnek az olasz diákok


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: