2009-12-09 12:33:05• hírek • Szatmar.ro

Egy döntetlen az üdvösséghez

Amennyiben nem kap kis Stuttgartban, történelmet ír az Urziceni.

Az előző évek csalódása után kevesen gondolták volna, hogy pont a „kis" Urziceni lesz az a csapat, amely továbbjuthat a Bajnokok Ligája csoportköréből. A román bajnok már biztosan ott lesz tavasszal az Európa-ligában, ám egy stuttgarti döntetlennel valóra válhat egy álom, a BL-nyolcaddöntő. A Debrecen és a Lyon számára a szerdai meccs szinte teljesen tét nélküli.

Az UEFA 1992-ben vezette be a Bajnokcsapatok Európai Kupája helyett a Bajnokok Ligáját, azóta román csapat nem jutott túl a csoportkörön. A BEK-ben utoljára 1988-ban élte meg a tavaszt román gárda, a Steaua, soraiban Dan Petrescuval, akkor a döntőig menetelt (ott 4-0-ás vereséget szenvedett a Gullit és van Basten vezette Milannal szemben).

Dan Petrescu most az Urziceni kispadján ülve írná újra a román labdarúgás történelemkönyveit, ám azzal tisztában van, hogy a szerdai összecsapás esélyesei a hazaiak: „A Stuttgart a favorit, mert hazai pályán szerepel és tapasztaltabb is. Ugyanakkor a teher is az ő vállukat nyomja, mivel új edzőjük van és a szurkolókkal is ki szeretnének békülni". Az egykori remek szélső védő nem számíthat a csapat erősségének számító védelem három oszlopára, Mafteire, Ricardóra és Galamazra, ám ez cseppet sem rémíti meg: „Mindkét csapatnak vannak hiányzói, de csapatomban mindig az egység számított, nem az egyén", mondta.


Bukarestben 1-1 lett a végeredmény fotó: vfb.de
Bukarestben 1-1 lett a végeredmény fotó: vfb.de


Hiányzókban nincs hiány a hazaiak oldalán sem, ám a klub honlapja szerint javult a helyzet, mivel Khedira, Boka, Osorio és Lehmann végül vállalni tudják a játékot, csak Cacau és Hitzlsperger nem fogható hadra. A gyenge bajnoki szereplés miatt a hétvégén edzőcsere volt a sváb csapatnál, Markus Babbel helyét Christian Gross vette át. A svájci mester betekintést engedett ars-poeticájába. „Tudatosítani akarom a játékosaimban, hogy mi is a hivatásuk. Ezt a szakmát csak akkor lehet élvezni, ha győzelmeket aratunk".

Ami a statisztikákat illeti, az Urziceni eddig egy németországi döntetlent tud felmutatni tavaly ősszel Hamburgban, míg a svábok kétszer fogadtak román csapatot: idén 0-0-át értek el a Temesvár ellen, 2005-ben pedig 2-1-re verték a Rapidot.

Nem akar a tizedik lenni a Debrecen

Amióta megszületett a BL-csoportköre, nem kevesebb, mint kilenc olyan csapat volt, amely pont nélkül zárta szereplését. A Kassa, a Levszki Szófia, a Maccabi Haifa, Rapid Wien, az Anderlecht, a Fenerbahce, a Szpartak Moszkva, a Dinamo Kijev vagy a Leverkusen után a DVSC lehet a tizedik, ám ezt a magyar bajnok mindenképpen szeretné elkerülni Lyonban. Mivel a franciák már továbbjutottak, talán van is némi esélye a magyar bajnoknak, csakhogy: egyrészt, egy győzelemmel a Lyon visszaszerezheti az első helyét a csoportban (amennyiben a Fiorentina is kikap Liverpoolban), másrészt pedig a hétszeres bajnok már másfél hónapja nem tudott meccset nyerni és a sorozatot szeretné megszabadítani.



Budapesten könnyedén nyert a Lyon fotó: dvsc.hu


A Debrecen három meghatározó emberére, Polekszicsre, Leandróra és Rudolfra nem számíthat, ám számukra továbbra is a védelem marad a legnagyobb gond: eddig 15 gólt kaptak, ami néggyel kevesebb, mint a BL negatív rekordja, amit a Ferencváros és a Dinamo Kijev tart.

Program:
E csoport:

Lyon - Debrecen
Liverool - Fiorentina

F csoport: Stuttgart - Urziceni - 21.45 - TVR1
Sevilla - Rangers

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: