2020-04-04 11:09:59• hírek • Bede Emőke

Egy bikszádi gazdaságban jelent meg az afrikai sertéspestis

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Huszonhét megye 203 településén 443 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván jelenleg A legtöbb fertőzési gócot Teleorman (205) megyében jegyzik. Tizenegy megyében csak vaddisznóknál mutatták ki a vírus jelenlétét.

Szatmár megyében jelen pillanatig 225 elhullott vaddisznóra bukkantak a vadászterületeken, melyek közül 173-ról bizonyosodott be az utólagos vizsgálatok során, hogy fertőzöttek voltak. Az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság ugyanakkor azt is közölte, hogy a betegség felbukkanása óta 2254 vaddisznót lőttek ki a vadászok, melyek közül mindösszesen csak 69-ről derült ki, hogy afrikai sertéspestises.


A DSVSA emellett felhívja a figyelmet, hogy a fertőzés több "tiszta" hónap után ismét bejutott egy háztáji gazdaságba. A sertéspestis egy bikszádi gazdaságban ütötte fel a fejét, viszont az igazgatóság munkatársai megtették a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy a betegség ne terjedhessen tovább.


Országos adatok

Az afrikai sertéspestis 2017. július 31-i első megjelenése óta 652.274 sertést pusztítottak el, a fertőzést ugyanakkor 3423 vaddisznónál is kimutatták. Országos szinten eddig 15.038 sertéstulajdonost kártalanítottak, nekik összesen 425,358 millió lej kártérítést utaltak - idézi az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság közleményét az Agerpres hírügynökség.


Az illetékes igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni. Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének.


Az év eleje óta Románia mellett Bulgáriában, Belgiumban, Észtországban, Magyarországon, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Szerbiában, Szlovákiában, Ukrajnában és Görögországban is azonosítottak afrikaisertéspestis-gócokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: