2013-08-21 13:47:44• hírek • Póti Orsolya

Egy Vörösmarty által adaptál népmesét vittek színpadra

A beregszászi Ilyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata lépett fel augusztus 20-án, kedd este a Tűzoltótoronynál a Partiumi Magyar Napok keretében.

A Partiumi Magyar Napok keretében bemutatott színdarabok, táncos produkciók és zenés előadások helyszíne többnyire a Tűzoltótorony melletti tér, amely igencsak megtelt kedd este a színházkedvelő szatmáriakkal.

A nagyérdemű a beregszászi Ilyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában követhette figyelemmel, Vörösmarty Mihály: Tekéntetes úr című művét. A kárpátaljai színtársulat nem volt ismeretlen a közönség számára, hiszen több alkalommal is bemutatkozott a Sorompók Nélkül Fesztiválon, legutóbb májusban játszottak az Északi Színházban.

A Vörösmarty által adaptált székely népmesét Gyevi-Bíró Eszter alkalmazta és állította színpadra. A színészpedagógus 2008-ban Vidovszky Györggyel közösen vitte színre a Don Quijote című előadást, amely Cervantes regénye alapján készült.

Zsadorján János, a meglehetősen határozatlan tekintetes úr a magyar földbirtokosok tipikus életét éli, jóságos kiskirályként uralkodva az őt szerető háznépen. A tekintetes úr azonban egy nap meggondolatlan fogadást köt barátaival, miszerint az fizet a többieknek, aki nem házasodik meg egy éven belül. János ezért rá kell szánja magát a nősülésre, ám a feleségnek legalkalmasabb fehérnép mindig ott tipeg körülötte.

Ő viszont előbb a szomszédos menyecskék közül válogat, azonban mindig kudarcot vall. Végül felismeri, hogy párja a róla mindig gondoskodó Csillag Juliska, akit feleségül kér és hetedhét országra szóló lakodalmat csap.

Ezt mutatta be népzenei kísérettel és néptánccal fűszerezve a társulat. A szereplők időről időre különféle mulatságos helyzetekbe kerültek, ezzel megnevettetve, szórakoztatva a közönséget.



Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: