2020-07-10 14:58:03• hírek • Bede Emőke

Egy Szatmár megyei település hét gazdaságában is jelen van az afrikai sertéspestis

Az afrikai sertéspesti romániai jelenlétét először 2017. július 31-én mutatták ki, épp Szatmár megyében. Az azóta eltelt időszakban voltak ASP-mentes hónapok, viszont a betegséget még mindig nem sikerült teljes mértékben kiűzni megyénk területéről.

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági igazgatóság legfrissebb adatai szerint a betegség pillanatnyilag egy szilágypéri és hét szaniszlói gazdaságban van jelen, viszont már megtették a szükséges óvintézkedéseket az ASP továbbterjedésének megakadályozása érdekében. A hatóság felhívja a figyelmet, hogy csak és kizárólag azok a sertések kerülnek leölésre, amelyeket a fertőzés által érintett gazdaságokban neveltek. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a gazdáknak kötelező módon be kell jelenti az állatokat az országos adatbázisba, annál is inkább, mert a nem regisztrált állatok után kártalanítási összeget sem tudnak fizetni. Ami pedig az állatvásárokat illeti, azok a fertőzésre való tekintettel továbbra is zárva maradnak.


A szakhatóság szerint eddig 15 136 gazdát kárpótoltak összesen 441 003 870 lej értékben, ugyanakkor további 209 sertéstartónak a következő periódusban fogják kiutalni az elpusztított állatok több mint 8 millió lejes ellenértékét.


Ami a betegség újbóli felbukkanását és agresszív terjedését illeti, elmondható, hogy ezek fő okát a biztonsági intézkedések be nem tartásában kell keresni. Az igazgatóság korábban kifejtette, hogy a sertések állatorvosi engedély nélküli és nem megbízható forrásból történő adás-vétele az egyik legfőbb hiba, amit el lehet követni, e mulasztás miatt ugyanis a sertéseket nem lehet megfelelő módon nyomon követni, vagy egyáltalán azt megállapítani, hogy a fertőzött területekről származnak-e. Ha a gazda az ASP tüneteit érzékeli a disznón, az sem sokat javít a helyzeten, hogy önjelölt állatorvosokra vagy az ügyben teljesen illetéktelen személyekre bízzák az állatok kezelését. Az igazgatóság ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a betegség a fertőzött területekről származó takarmánnyal, vagy épp az ott megfordult személyek ruházatával és lábbelijével is bejuthat egy-egy gazdaságba.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a Szatmár megyei DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: