2011-06-25 12:48:07• hírek • refszatmar.eu

Égett a tűz Batizon!

Máthé Róbert a Szatmári Lelkészértekezleti Szövetség elnöke illetve Király Lajos a helyi lelkipásztor szervezésében megrendezésre került a nyári lelkészértekezleti gyűlés Batizon. Istentisztelet után egy könyvbemutató és egy érdekes előadás következett, majd a lelki eledel mellett a testi táplálékot a batizi presbiterek biztosították.

Rácz Ervin erdődi lelkipásztor Pál apostol Efézusbeliekhez irt levele 4. részének első három verse alapján hirdette azt, hogy a Lélek egységében és a békesség kötelékében kell egymást elviselni a szeretetben. Ennek a bibliai gondolatnak öt üzenete is van: Tűrjük el egymást, tartsuk meg egymást, hallgassuk meg egymást, nézzünk el egymásnak és fogadjuk el egymást.

Istentisztelet után Dénes József, varsolci származású, 6 évet Sándorhomokon szolgáló, jelenleg nagyzerindi (Aradi Egyházmegye) református lelkész könyvbemutatójára került sor. A könyv címe: „Hervadt világ szépítője." A költő-lelkipásztor elmondta, hogy élete nehéz időszakában 3 támasztéka volt: az Ige, a hegedű és a versírás. Versei éppen ezért telve vannak érzésekkel, életszagúak és imádságosak. Ez akkor derült ki, amikor maga a költő adta elő néhány versét.

Egy rövid szünet után Tamás Ernő szucsági (Kolozsvár mellett) lelkipásztor a kiégésről tartott előadást. A kiégés, vagy idegen szóval „burnout" szindróma sokat vizsgált jelenség, amely leginkább azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el, így a lelkipásztort is nagyban fenyegeti. A leginkább veszélyeztetettek ebben a fiatal lelkipásztorok, akik minden áron bizonytani akarnak, az idős lelkészek, akik egy utolsó, maradandó nagy dobásra készülnek, és a női lelkipásztorok, akik mindenért leginkább magukat okolják.

A burnout elindító okai közül az előadó elsőnek a bizonyítani akarást tartotta. Az emberek elvárásai különbözőek, a lelkész bármit tesz, van olyan csoport, amelyiknek az nem tetszik. Az a természetes, ha a pap jó dolgokat tesz, azért nem kell megdicsérni, így gondolják az emberek. Közben elhangzódnak a szlogenek is, mint pl. a : lelkipásztor munkájának soha nincsen vége... Nem látja a visszajelzéseket a lelkész, ezért épít, méhekkel foglalkozik..., hogy legalább abban látszódjék a munkája. Az elvetett mag a lelki munkában sokszor nagyon későn kell ki. Közben alapvető dolgokat kezd elhanyagolni: család, barát, szabadság. Bármily hihetetlen nagyon sok lelkész anyagi gondokkal és egészségügy problémákkal is küzd. Ezeknek a lépcsőfokoknak a következménye sokszor a belső depresszió és a kiégés szindróma.

Kihez menjen a lelkész, ha lelki problémája van? Ez olyan mint a cipésznek a cipője és a pszichológusnak a pszichéje. Sokszor a saját lelkével törődik legkevesebbet a lelkész, annyira el van mások problémájával.  Szükséges, hogy gondjait embertársának is elmondja: a családtagoknak egy idő után sok és terhelő, a társakkal szembeni bizalom sem töretlen. Mi a megoldás? Ki a megoldás? Ha nincs is emberem, van Krisztusom! Van Istenem.

A tartalmas, aktuális és érdekfeszítő előadás után a test táplálása következett, melyhez hozzájárult a batizi gyülekezet néhány lelkes tagja. Érződött az, hogy azt a receptkönyvet vették elő, amely így kezdődik: „Végy egy kis szeretetet!..." Ezen a tűzön, a szeret lángján még egy bográcsos is csak jól sikerülhet!

Pünkösd után vagyunk. Érdemes mindenkinek elgondolkodni azon, hogy milyen tűz mozgat bennünket? A pokol tüze, az irigység, a harag, a gyűlölet? Ez biztos, hogy megemészt bennünket. A pünkösdi tűz, a Szentlélek tüze erőt ad, józanságot és szeretetet.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: