2009-02-20 15:06:05• hírek • Parajdi Andrea

Szatmári pálinka a polcokon

A tavalyi év végén megyénkben egy harmadik pálinkatermelő is palackoztatni kezdte termékeit. A közel ötszáz Szatmár megyei pálinkafőzőhöz képest a palackoztatók aránya még mindig hihetetlenül kevés.

A.megye pálinkatermelői közül még mindig nagyon kevesen palackozzák az általuk kifőzött szeszes italt. Sokan a luxusadó mértékét tartják túlzottan magasnak, s a palackozás megszervezéséhez szükséges anyagi fedezettel is kevesen rendelkeznek. Eddig mindössze két pálinkatermelő forgalmazta a saját készítésű italát, azonban december óta egy kányaházi termelő is elindította a palackozáshoz szükséges engedélyek beszerzésének folyamatát, s mint megtudtuk egy vámfalui termelő is érdeklődik a legális árusítás iránt.

A helyi palackozóknak főként külföldön van lehetőségük a pálinka eladására, ugyanis ezeket a termékeket nem fogadják az itteni szupermarketek - mondja Dr. Scholtz Béla, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Szaktanácsadó Hivatal vezetője. -Mi próbálunk útmutatásokkal szolgálni a palackozóknak, hogy hová vigyék a termékeiket. A külföldi lehetőségeken kívül a megye nagyobb éttermei is szívesen kínálják vendégeiknek a helyben készült italokat, s más megyékben is érdemes terjeszkedni - fejti ki az igazgató. A helyi termelők elmondása szerint körülbelül 80 ezer euró szükséges ahhoz, hogy palackozni lehessen egy italt, hiszen olyan követelményeknek kell eleget tenni, amelyeknek idő-, és pénzigényes a megfelelő kialakítása.

A megyei szinten megszervezett pálinkaversenyek eredményeként foghatjuk fel azt, hogy immár megyénkben is van érdeklődés a palackozás iránt. Scholtz Béla igazgató szerint, ha minden évben megjelenik egy új palackozó az már kétségkívül előrelépésnek számít, hiszen így törvényes keretek között adják el termékeiket, s az általuk fizetett adó egy része a megyét gazdagítja.

Scholtz Béla igazgató szerint, ha minden évben megjelenik egy új palackozó az már kétségkívül előrelépésnek számít.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: