2020-02-23 09:28:54• hírek • MTI/Szatmár.ro

Egészségügyi karanténba helyezik az Olaszországból hazatérő román állampolgárokat

Tizennégy napos karantént rendelt el az Egészségügyi Minisztérium mindazon romániai állampolgárok számára, akik Olaszország koronavírus által érintett részeiről érkeznek haza az országba.

Életbe lépett a több mint ötvenezer embert érintő vesztegzár Észak-Olaszországban: olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik az észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

Az olasz miniszterelnök Giuseppe Conte szombat éjszaka jelentette be a rendkívüli törvényerejű intézkedéseket, melyekkel vesztegzár alá helyezték az új koronavírus két gócpontjának tartott térséget. Az éjjeli órákra az egészségügyi vesztegzárhoz szükséges lépéseket már megtették: az olasz fegyveres erők katonái már megérkeztek a helyszínre, és lezárták a kijelölt térségbe bevezető utakat. Senki sem hagyhatja el a területet, és senki sem léphet be oda.
Az egyelőre kéthetes vesztegzár bevezetéséhez a római kormány nemzetbiztonsági készültséget rendelt el az adott területeken: ezzel tudta elérni az itt élők mozgásának korlátozását. Hasonló intézkedést eddig csak terrorista veszély esetén rendeltek el Olaszországban. 

A karantén, amely szigorú mozgáskorlátozást jelent, az északnyugati Lombardia tartományban, a Milánótól nem messzi Lodi város térségében található 11 önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto tartományban Vo' Euganeo területét, amely Padova körzetében van. Az utóbbi két nap alatt ezen a két területen óráról órára emelkedett a fertőzöttek száma.

Az intézkedés Venetóban 3500 személyt érint, Lombardiában közel 47 ezer lakost. Az érintett térségekben felfüggesztették a termelési tevékenységet, zárva vannak a vállalatok, gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek, templomok, sőt több sportmérkőzést is elhalasztottak. Nem közlekednek a vonatok és leállították a helyi tömegközlekedést is. A lakosokat arra kérték, ne csoportosuljanak, ha tehetik, maradjanak otthon.
Az érintett önkormányzatokba úgynevezett steril folyosókon keresztül érkeznek az élelmiszerek és a gyógyszerek. Az utcákat rendőrök és katonák ellenőrzik.
A kormányfő együttműködésre és türelemre szólította fel a vesztegzár alá helyezetteket. Aki megszegi az előírásokat, és kilép a lezárt területekről, több mint 200 eurós pénzbírságot és három hónapi terjedő börtönt kockáztat.
 

Az olaszországi helyzet Romániára is hatással van

A román Egészségügyi Minisztérium vasárnap sajtóközleményt adott ki, melyben arról tájékoztat, hogy azokat a román állampolgárokat, akik Olaszország koronavírussal fertőzött területeiről érkeznek haza Romániába, vagy azokon a területeken utaztak át, 14 napon át tartó egészségügyi karantén alá helyezik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: