2010-10-12 15:51:28• hírek • szatmár.ro

Ingyenes vércukorszint-mérést rendeztek

Ingyenes vércukorszintmérést végezett kedden 10-15 óra között Tasnádon a megyei diabétesz központ a szatmárnémeti Lions Klubbal közösen.

Mint megtudtuk, a mérésen 111 tasnádi lakos vett részt, az eredmények azonban elszomorítóak: 56 személynél fedeztek fel magasabb értéket, közülük harmincan pedig diabétesz-gyanús esetek.

A keddi mérésen egyébként nagyon kevés fiatal jelent meg, valószínűleg ezért is születtek ilyen aggasztó eredmények. A legtöbben negyven éven felüli felnőttek és nyugdíjasok voltak.

Szatmárnémetiben is rendeznek a jövő hónapban ingyenes vércukorszint-mérés, a novemberi Diabétesz Ellenes Világnap alkalmából.

Az akciókra nagy szükség van, mivel az időben felfedezett betegséget kordában lehet tartani, illetve kezeléssel megelőzhetőek annak szövődményei. Az elmúlt évben is elszomorító eredményeket szült a Szatmáron megrendezett szűrési akció, mivel pontosan 53 személynél fedeztek fel cukorbetegséget, ezen kívül több gyanús esetet is találtak.

A diabéteszes esetek száma ugyanakkor továbbra is ugrásszerűen nő Szatmár megyében, a cukorbetegség kialakulásának egyik fő tényezője pedig a túlsúly. Jelenleg több mint tizennégyezer szatmári beteget tartanak nyilván, húsz százalékuknak pedig inzulinra van szüksége nap mint nap.

A cukorbetegség egy „csendes gyilkos", hiszen nincsenek tünetei, amelyek időben jeleznék a problémát. Az országos felmérő programba foglalt vércukorszintméréssel azonban még időben kimutatják azoknál is a betegséget, akiknél csak kezdeti stádiumban van.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: