2011-02-11 08:32:42• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Vasban gazdag táplálkozás

Egészségünk megőrzése végett, kísérjük figyelemmel szervezetünk vasfelvételét. Vas nélkül szervezetünk nem működne rendeltetése szerint, a betegségek jóval könnyebben letepernének, és jóval fáradékonyabbak lennénk. Ebből adódóan egyenlőségjelet tehetünk a vérszegénység és a vashiány között.

Testünk vastartalmának ( 3-5 gr) java része a májban és a vesében található. Tudnunk kell, hogy a vasnak fontos szerepe van a vörösvérsejtek képződésében, amennyiben a szervezetben vashiány lép fel, vérszegénységet okoz. Az élelmiszerek javarésze vasban gazdag, az állati eredetűek közül fogyasszunk tojássárgáját, májat, bélszínt és csontvelőt. A növényi eredetűek közül részesítsük előnyben a friss gyümölcsöket és zöldségeket, a főzelékeket és a szárított gyümölcsöket egyaránt. Ilyenek például: a kajszibarack, az eper, a cseresznye, a szőlő, a szilva, a mazsola, a datolya, a füge, a spenót, a borsó, a bab, a lencse, a zöldpaprika és a káposzta stb. Ugyanakkor a félbarna kenyér és a hántolatlan gabona is tartalmaznak kisebb vasmennyiséget.

Mielőtt orvosi ajánlás nélkül, meggondolatlanul vaskúrába kezdenénk, nem árt tisztában lennünk azzal, hogy szervezetünk a vasat csak megfelelő mennyiségű kalcium megléte mellett használja fel. Szerencsére nem kell különösebb erőfeszítést tennünk annak érdekében, hogy étkezésünkre ebből a szempontból jobban odafigyeljünk, mivel mész és vas többé-kevésbé ugyanazokban az élelmiszerekben találhatók. Szerencsénkre a romániai ásványvizek legtöbbje vasat is tartalmaz. A tudatos táplálkozás megkívánja tőlünk, hogy figyelemmel kísérjük szervezetünk vasigényét is, ami az elfogyasztott élelmiszerek fajtájától függően, napi 12-15 mg között ingadozhat. Szerencsénkre a felszívódó mennyiség jóval kisebb.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!



Testünk vastartalmának ( 3-5 gr ) java része a májban és a vesében található

Testünk vastartalmának ( 3-5 gr ) java része a májban és a vesében található


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: