2011-02-09 10:26:32• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: A rostfogyasztás

Az egészséges életmód elkötelezettjei minden bizonnyal tisztában vannak azzal, hogy a táplálkozásban rendkívül fontos szerepe van a rostfogyasztásnak.

Mik a rostok? Olyan összetett szénhidrátmolekulák, melyek minden ember táplálkozásának szükséges alkotóelemei, ennek ellenére nem reprezentatív felmérések szerint az emberek közel 80 százaléka nem fogyaszt elegendő rostban gazdag tápanyagot. Emésztésmegkönnyítő hatásuk miatt a fogyókúrázóknak elengedhetetlen segítséget nyújthatnak a fogyás során. A diéta- és fogyókúra-őrület világában sokan megfeledkeznek a rostfogyasztásról. Pedig egy normál felnőtt szervezetnek napi legkevesebb 24 gramm rostmennyiségre van szüksége.

Kétféle rosttípust különböztetünk meg: vízben oldható-, és vízben nem oldható rostokat.

A vízben nem oldható rostok, mint a kukoricakorpa, búza, zeller, zöldség- és gyümölcshéj, csicseriborsó, lencse, csökkentik a béldaganat kockázatát, segítenek eltávolítani a bélbaktériumok által előállított mérgeket és az életmérgeket. Ezek az anyagok nem bomlanak le egykönnyen, tulajdonképpen lazítják az emésztőrendszer tartalmát.

A vízben nem oldható rostok, mint a lenmag, bab, alma, zabkorpa, megannyi jótékony hatással rendelkeznek: csökkentik a vér koleszterinszintjét, stabilizálja a vércukorszintet. Nem tartalmaznak olyan anyagokat, melyek gátolják az ásványi anyagok felszívódását. Kevesen tudják, hogy amennyiben étkezésünk rostokban gazdag, kevésbé érezzük az éhséget, illetve kevesebb táplálékkal is beérhetjük.

További pozitívumai: serkentik a bélmozgást, hozzájárulnak a mérgek szervezetből való gyorsabb kiürüléséhez, csökkentik a különböző emésztőrendszeri megbetegedések kialakulását, megakadályozzák a székrekedést, védelmet nyújtanak a szívbetegségek kialakulásával szemben, lazítják a széklet szerkezetét és könnyebbé teszik annak kiürülését, csökkentik a koleszterinszentet és elősegítik a fogyást. Nem utolsó sorban a rostfogyasztás védelmet nyújt egyes daganatos megbetegedésekkel szemben is.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!



Az emberek közel 80 százaléka nem fogyaszt rostban gazdag tápanyagot
Az emberek közel 80 százaléka nem fogyaszt rostban gazdag tápanyagot


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: